НОВИНИ

Нови разкрития за "Катаргейт", Европейската комисия обеща нов закон срещу корупцията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:52, 18.01.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Евродепутатът социалист от Люксембург Марк Ангел беше избран за заместник-председател на Европейския парламент. Той ще заеме мястото на гъркинята Ева Кайли, която беше отстранена от поста заради обвинения в корупция и търговия с влияние в ползва на Катар и Мароко. Гласуването беше днес в Страсбург.

Корупционният скандал, станал известен като "Катаргейт" се разраства, след като ключов обвиняем по делото започна да разкрива нови детайли от него.

Трима бяха кандидатите за поста на Ева Кайли. Заради договорката между най-големите политически фракции за разпределението на постовете в ЕП, за заместник на Мецола отново беше избран социалист. Марк Ангел получи мнозинство едва след второто гласуване.

По време на дебата за скандала, разтърсил върховете на европейската политика, ЕК обеща нов закон за криминализирането на корупцията и изравняването на наказанията във всички държави-членки.

"Скоро ще предложа нов закон за криминализирането на всички форми на корупция с уеднаквени дефиниции и хармонизиране на наказанията в целия Европейски съюз. Готвим предложението в момента и ви обещавам да бъдем възможно най-амбициозни и строги и да дадем на полицията и съда необходимите инструменти за изкореняване на корупцията", заяви Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи.

Междувременно в Белгия една от ключовите фигури в "Катаргейт" - бившият италиански евродепуат Антонио Панцери сключи сделка с белгийската прокуратура. Той призна вината си и обеща съдействие в замяна на намаляване на присъдата срещу него.

"Със сключването на споразумението той приема присъдата от 5 години лишаване от свобода, от които 4 години са условни. Той приема глоба от 80 000 евро и конфискация от един милион евро", каза Марк Ойтендале - адвокат на Антонио Панцели.

Според белгийски медии Панцери вече е започнал да разкрива подробности за корупционната схема. Той твърди, че е лично е давал пари в хартиени пликове на евродепутата Марк Тарабела - единият от двамата е с поискан от прокуратурата имунитет. Панцери говори за различни случаи, като общо сумата е между 120 и 140 000 евро. В замяна Тарабела е трябвало да представя Катар в положителна светлина в Европарламента.

Другият евродепутат с поискан имунитет е италианецът Андреа Коцолино. Европарламентът трябва да реши в началото на февруари за снемането на имунитета на двамата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист, Балкан и Левски записаха победи в НБЛ
Рилски спортист, Балкан и Левски записаха победи в НБЛ
Иван Иванов вече не е старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести
Иван Иванов вече не е старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести