НОВИНИ

Действа ли руската групировка "Вагнер" и в Сърбия?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:35, 18.01.2023
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Възможно ли е известната с жестокостта си руска групировка "Вагнер", която натрупа точки в битката за украинския Соледар, да набира наемници в Сърбия? Основателят на частната армия Евгений Пригожин отрича каквото и да е нейно присъствие в западната ни съседка. По-рано, обаче, самият сръбски президент Александър Вучич осъди опитите на групировката да вербува бойци в страната му.

Те предпочитат да не обявяват присъствието си официално. Но графитите им се появяват на различни места в Сърбия. А наскоро сръбската редакция на "Раша тудей" публикува обява, че "Вагнер" набира доброволци за войната в Украйна. Президентът Александър Вучич осъди опитите за вербуване на бойци в страната му и напомни, че те са незаконни.

Групировката "Вагнер" никога не е била в Сърбия и не е имала контакти там, заяви преди часове основателят ѝ Евгений Пригожин, цитиран от сръбската агенция Бета. Той отрече и твърденията, че членове на "Вагнер" са присъствали на протести на косовски сърби в Северно Косово.

Самият Пригожин съвсем не крие нарастващата роля на паравоенната му групировка във войната в Украйна. Нито факта, че наема руски затворници за най-тежките сражения, като в замяна зачерква присъдите им. Наскоро беше публикувано видео с речта му пред такива наемници, след изтичането на договорите им.

"Казах ви, че се нуждая от вашите криминални таланти, за да убивате враговете във войната. Сега вече криминални таланти не са нужни. Опитайте се да запомните добре, че не бива да попадате пак в затвора, за да се връщате на фронта", казва Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер".

За другата страна на монетата разказа бивш командир от "Вагнер", който успя да избяга в Норвегия.

"Знам със сигурност за три случая на ранени затворници, опитали да избягат от болниците. Те бяха застреляни. Освен това 10 души бяха застреляни на тренировъчната площадка пред очите на току-що пристигналите затворници. Това беше предупреждение: вижте какво става с предателите, които отказват да воюват", казва Андрей Медведев, бивш командир в ЧВК "Вагнер".

Евгений Пригожин ненапразно залага на лишените от свобода. Той познава добре този контингент от младините си, когато е лежал няколко години в затвор за измама, грабеж и участие в престъпна група. Кариерата му на предприемач започва по-късно и покрива много направления - от кетъринг, през изискани ресторанти, охрана и строеж на луксозни имоти до създаването на частна военна групировка, която действа там, където редовната руска армия не може.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов вече не е старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести
Иван Иванов вече не е старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести
Рашков, Терзийски и Маринов коментираха проверката срещу бивш вътрешен министър за пране на пари
Рашков, Терзийски и Маринов коментираха проверката срещу бивш вътрешен министър за пране на пари