НОВИНИ

Окръжният съд в Пловдив спря апортирането на варненските акции в Международния панаир

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 18.01.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Пловдив спря увеличението на капитала на дружеството "Пълдин туринвест" в Пловдивския панаир.

До решението се е стигнало след жалби на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мотивите на съда са, че от общината настояват за спиране на апорта на акциите на община Варна и обжалват всички решения на общото събрание на дружеството от 9 януари тази година.

ДБ и ПП предлагат временна комисия за Пловдивския панаир

Междувременно стана ясно, че и Търговският регистър спира апортирането на варненските акции в "Пълдин туринвест", чийто мажоритарен собственик е бизнесменът Георги Гергов.

Общинските съветници от "Демократична България" подчертаха, че това се е случило благодарение на тяхна защитна клауза в решение на Общинския съвет, според която увеличаването на дяловете не може да става за сметка на община Пловдив, а чрез придобиването на варненските акции това условие е нарушено.

Заради казуса бе проведена и поредна извънредна общинска сесия в града. Тя бе свикана по искане на мнозинството общински съветници от ГЕРБ, след като вчера лидерът на партията Бойко Борисов призова казуса с варненските акции на панаира да бъде решен.

Йордан Илиев, общински съветник от ГЕРБ, каза: Става дума да бъдат отпуснати 16,3 млн. лв. целево само за това, за да бъдат откупени от Община Варна акциите и да бъдат дадени на Пловдив. Ако държавата може да ги даде без пари, нека да дойдат в община Пловдив. Всички сме на това мнение.

Веселина Александрова, общински съветник от "Демократична България", коментира: "Единственото възможно решение, за да не бъдем постоянно в този водовъртеж на отбраняване, е тези 29 процента от акциите в Пловдивския панаир, които през 2016 година незнайно защо отидоха в община Варна, да бъдат върнати на държавата така, както са получени безвъзмездно".

Слави Георгиев, независим общински съветник, посочи: "Това, което общинският съвет в Пловдив може да прави, е да отказва приемането на акциите на община Варна в "Пълдин туринвест", но това не означава, че ние спасяваме панаира, тъй като така или иначе в момента община Пловдив притежава едва 25 процента от "Пълдин туринвест". Отделно "Пълдин туринвест" е акционер само на 50 процента в международния панаир на Пловдив".

Общинските съветници гласуваха декларация до държавните власти, с която да призоват държавата да отпусне целево 16 млн. лв. за изкупуване на варненските акции или община Варна да ги дарят безвъзмездно на държавата, която от своя страна да ги предаде за стопанисване на община Пловдив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евгени Иванов, ВСС: Предлаганите промени в НПК са недобре направени, законът се кълчи
Евгени Иванов, ВСС: Предлаганите промени в НПК са недобре направени, законът се кълчи
Бус блъсна жена в центъра на София
Бус блъсна жена в центъра на София