НОВИНИ

НС създаде временна комисия за Nexo

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:24, 18.01.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът единодушно реши да създаде временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около дейността на компанията Nexo за извършване на потенциална незаконна дейност, включваща структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България.

От ГЕРБ внесоха искането заради установеното финансиране на Демократична България от служители на Nexo. Отново беше повдигнат въпросът как е уредено финансирането на партиите в България.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС каза: "Дарителите лично са правили дарения на вашата част от парламентарна група и вашето движение, но тук по-големият и основен въпрос е дали за пореден път България ще бъде в контекста на новините, които ни свързват с измами, със схеми, дали ни свързват с пране на пари, дали ни свързват с тероризъм".

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" каза: "Ние няма какво да крием, ние сме готови да дадем пълна прозрачност и сме работили винаги затова върху това какво финансиране сме получавали, как и защо".

Мирослав Иванов, ПГ на "Продължаваме промяната" каза: "Не му е мястото в НС да се правят разследвания, уважаеми колеги, юристи от ГЕРБ. Знаете кои органи и институции в тази държава имат право да разследват. Оставете ги да си свършат работата".

Йордан Цонев, ПГ на ДПС: "Този огромен скандал не може да бъде потулен. Кой с кого се познава е второстепенен въпрос. Друг е въпросът, кой стои в основата на подкрепата на този проект. Аз твърдя, че това е кръгът "Капитал"".

Цончо Ганев, зам.-председател на ПГ на "Възраждане" каза: "Аз правя обратно предложение, тъй като е изключително важно българското общество за пореден път да види как ДБ е спонсорирана от фирми, които заобикалят санкциите спрямо Руската федерация, така косвено е финансирана от руски пари".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Луиза Бертани с победа в гигантския слалом в Поца ди Фаса
Луиза Бертани с победа в гигантския слалом в Поца ди Фаса
"Синя зона Б-18" стартира благотворителна кампания в помощ на семейство, пострадало от наводненията в Карлово
"Синя зона Б-18" стартира благотворителна кампания в помощ на семейство, пострадало от наводненията в Карлово