Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Сериозни щети след бурята във Враца. Утре ще е неучебен ден заради силния вятър

от БНТ
17:00, 18.01.2023
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Силният вятър, с пориви над 130 км/ч, нанесе сериозни щети във Враца. Има много паднали и изкоренени дървета, разрушени покриви и изпочупени витрини. Прекъсната е дори контактната мрежа на градския транспорт. А пътници преживели истински шок, защото стъклата на автобуса им се счупили от вятъра. Обявено е частично бедствено положение. Утрешният 19 януари ще бъде неучебен за всички ученици в града, защото пак ще е ветровито.

Враца обяви частично бедствено положение заради силния вятър

Паднали клони и изкоренени дървета, разрушени покриви на обществени и частни сгради. Така осъмна Враца от ураганния вятър, който продължава и в момента. Поривите му дори надхвърлиха 130 км/ч. Първата пострадала от бурята е Цветелина, която се качила на градския автобус и малко след като той потеглил, от силния вятър се счупили стъклата.

"Самият автобус започна да се люлее, започнаха да падат стъклата поради силния вятър и чух мъжът до мен да казва: "Легнете долу и си завийте очите". В този момент си хванах челото и от мен течеше кръв от главата ми. Спряхме шофьора каза: "Има ли нещо?", викам: "Не, засега е само драскотина". Направо все едно някой с чук ги строши, но благодаря на Бог, че ме запази", казва Цветелина.

След като шофьорът се уверил, че няма тежко пострадали, продължил до следващата спирка, където пътниците били извозени с друг автобус. От ураганния вятър са се срутили външни и вътрешни стени в шивашко предприятие. Служителите са били незабавно евакуирани и няма пострадали.

"Две външни стени. Впоследствие падат и две вътрешни, вятърът нахлува вътре в сградата. Вътре успяхме да загасим всички инсталации за електричество, пара, вода, за да не настъпят нови поражения. За щастие няма пострадали служители, успяхме бързо да ги евакуираме. Тепърва ще оценяват щетите, има застраховка сградата. Но както виждате, времето е динамично, не се знае дали това ще бъде крайният резултат", каза Златомир Борисов - директор производство на шивашката фирма.

Една от главните улици в града е затворена за движение заради падналия покрив на филиала на ВТУ.

"Предприети са действия за студентите да са на безопасно място, за да не пострадат и преподаватели и студенти. Всичко е спокойно в университета, няма паника и в момента ще описваме щетите", каза Анна Целова - зам.-директор на филиал ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Враца.

При падането на конструкцията е прекъсната контактната мрежа на градския транспорт.

Цяло чудо е, че в този момент не е имало автомобили и хора в района. Екипи на БКС и пожарната работят по отстраняване на щетите. От ураганния вятър е прекъснато електрозахранването в селата Челопек, Паволче, Лютаджик, Бели извор, Чирен, Костелево и Нефела. А в няколко квартала на града има скъсани електропроводи.

"Коледният базар, който в момента прибираме, част от къщите буквално бяха въргаляни през нощта, това са къщи тежащи над 800 кг. Има села без ток в нашата община, има много скъсани електропроводи. След края на бурята, надявам се да приключи днес да бъдат описани щетите, вследствие на което ще кандидатстваме за финансиране за част от нанесените щети пред междуведомствената комисия "Бедствия и аварии". От общината призовават хората да останат по домовете си заради опасността от падащи предмети", каза кметът на Община Варна Калин Каменов.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Репортер: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България емитира нов външен дълг от 1,5 млрд. евро
България емитира нов външен дълг от 1,5 млрд. евро
Вижте разказа на полицая, отказал подкуп от 10 000 евро и златен часовник
Вижте разказа на полицая, отказал подкуп от 10 000 евро и златен часовник