НОВИНИ

Прокуратурата проверява бивш вътрешен министър и настоящ депутат по сигнал за пране на пари

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:05, 18.01.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Прокуратурата проверява бивш вътрешен министър, който е настоящ депутат, за евентуално престъпление. От държавното обвинение съобщиха, че проверката е започнала по сигнал.

В него се твърдяло, че бивш вътрешен министър е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.

Имало също така и твърдения за съпричастност на бивш министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система за пране на пари.

Двама от бившите вътрешни министри, които са депутати в момента Христо Терзийски и Младен Маринов не се припознаха в съобщението на прокуратурата и заявиха, че не получават пари от чужбина.

Бойко Рашков каза, че според НПК, трябва да се прави проверка по съобщение в медиите за данни за извършено престъпление. Но той вижда как от няколко години една от медиите, която нарече "орган на политическа партия ГЕРБ и на политическа партия прокуратура" информира "фалшиво, погрешно и злонамерено и очернящо доброто име на българските граждани и в много случаи неговото добро име".

"Това продължава като отговор на моето участие миналата седмица в съвместно заседание на правната комисия, на което беше разгледан комплект от законопроекти за изменение и допълнение на НПК, включително процедурата за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор. Всички проекти, които бяха подготвени от парламентарни групи, бяха подложени за обсъждане, но не стигнахме до края поради напредналото време", каза Рашков.

Рашков за проверката на прокуратурата: Това е отговор на участието ми в правната комисия за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор

Ето и съобщението от прокуратурата:

Софийска градска прокуратура провежда проверка за евентуално извършено престъпление от народен представител, съобщиха от СГП.

На 17.01.2023 г. в СГП е подаден сигнал, в който са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари.

Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.

Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ.

За резултатите обществеността ще бъде информирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще играе в последния мач от програмата утре в Мелбърн Парк
Григор Димитров ще играе в последния мач от програмата утре в Мелбърн Парк
Задимяване на пътя Коритна - В. Търново заради горящи треви и храсти в района на с. Голец
Задимяване на пътя Коритна - В. Търново заради горящи треви и храсти в района на с. Голец