НОВИНИ

Нинова: БСП ще преговаря с всички партии за правителство. Ще търсим това, което ни обединява

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 18.01.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

С 94 гласа "за" и 4 "против" Националният съвет на БСП даде мандат на ръководството на партията и на парламентарната група да започнат разговори с всички парламентарно представени партии в опит да се състави редовно правителство, обяви на пресконференция пред медиите лидерът на Левицата Корнелия Нинова.

БСП няма да слагат отпред разделителните линии, а ще търсят това, което ги обединява.

Ще поканят лидерите на лидерска среща. Ще поставят 5 въпроса за обсъждане. Първо има ли политическа воля и желание за съставяне на редовно правителство или просто се демонстрира само такова, за да се прехвърля отговорността за предсрочни избори.

"Искаме честен и открит разговор и представяне на обществото на фактите. Ако имаме различия и не можем да се съберем - да ги обявим. Ако можем, да продължим със следващите стъпки. А те са: какви задачи да възложим на това правителство, с какъв срок да бъде, политическо или смесено и формат на взимане на политическите решения в една такава сложна конфигурация, каквато би се очертала. Няма да бавим този процес. Ще го стартираме следващите дни", каза Нинова.

Тя уточни, че БСП нямат кандидат за премиер.

Според Нинова е добро начало, че всички партии са заявили, че са готови да участват в разговори. По какъв начин ще се проведат - дали двустранно или една обща среща - ще се уточни в разговори с тях. Лидерът на Левицата каза, че още утре ще се чуе с партиите. Няма фиксирана дата за лидерските срещи.

Различното при предишните опити за съставяне на правителство е, че БСП слагат отпред разделителните линии, а търсят това, което ги обединява. За тях това са поне четири въпроса - бюджетът за 2023, общи усилия за приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост и ревизията на частта "енергетика" по отношение на централите, както и съдебната реформа.

Втората разлика от предишните опити е, че обръщат "пирамидата на разговорите". Досега се започваше от посредници, експертни и парламентарни групи, а сега БСП искат да започнат от председателския разговор, каза Нинова.

"Ако там не стане ясно, че имаме съгласие да опитаме за кабинет, просто няма смисъл да продължаваме", заяви тя. Не се ангажира с ден, в който ще върнат мандата.

"Ди Велт" със статия за военната помощ, оказана от България на Украйна в началото на войната

Нинова коментира и публикацията в "Ди Велт" за военната помощ за Украйна, оказана от България, като каза, че вече се изяснява истината, а тя е:

"България директно за Украйна не е изнасяла оръжие и който твърди обратното, лъже. Ние изнасяме от десетки години оръжие за над 60 държави, както европейски, така и в Африка, в Азия, от тях се получава сертификат за крайна употреба. Какво правят след това, не можем да контролираме. Продължавам да твърдя, че България не е предоставяла и един патрон за Украйна. Който казва обратното - моля да го доказва с документи, а не с празни приказки. Ако тези 60 държави са го препродавали за Украйна, това е тяхна отговорност", категорична е Корнелия Нинова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА загуби първата си контрола в Турция, мачът бе белязан от фрапиращи съдийски грешки
ЦСКА загуби първата си контрола в Турция, мачът бе белязан от фрапиращи съдийски грешки
Треньорът на Наполи след загубата от Кремонезе: Играхме под нивото си
Треньорът на Наполи след загубата от Кремонезе: Играхме под нивото си