НОВИНИ

След бурята в София: Над 470 сигнала за паднали дървета и клони, щети по автомобили и рухнала изолация на училище

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:09, 18.01.2023 (обновена)
6013
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Около 470 сигнала за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София са постъпили в системата на 112 към следобяд.

Общо 128 сигнали за паднали дървета, клони, огради, ламарини, билбордове са отработили до момента екипите на столичната пожарна, дирекция Аварийна помощ и превенция, както "Зелена система" на Столична община.

Всички екипи продължават работа на терен.

Според данни на НИМХ поривите на вятъра в отделни квартали на столицата са достигнали между 20 - 25 м/секунда. За София е обявен оранжев код за силен вятър. Най-силни са били поривите към 11.00 ч. в южните квартали на града.

Към момента градският транспорт изпълнява обичайните си маршрути.

Сутринта се наложи и пренасочването на кацащи полети към летищата в Пловдив и Букурещ. Самолетите на Летище София вече кацат и излитат по разписание.

Пренасочват полети заради силния вятър в София

Тази нощ заради силния вятър в столицата падна част от изолацията на сградата на 45-о училище. В 97-мо училище падна дограма на прозорец в един от коридорите.

Дърво падна до 193-а детска градина и е потрошило пет коли.

В столичното 97-мо СУ "Братя Миладинови" заради силния порив на вятъра тази сутрин е паднала дограма на прозорец в един от коридорите. За щастие, дограмата е паднала навътре към коридора, а не към двора. Пострадали няма. Петият етаж е бил изолиран и ученици на са учили там. Предстои ремонт.

Изолацията на столичното 45-о ОУ "Константин Величков", която падна тази нощ заради силния вятър, е правена през 2012 година, заяви кмета на район "Илинден" Иван Божилов.

"Срещу природата не можем да се борим. Страхотни пориви на вятъра е имало през нощта, в района имаме паднали дървета, в момента описваме сигнали. Създадена е организация за премахване на тези, които са върху пътната мрежа. Тук ще дойде техника, с която да може да съберем падналите стиропор и боклуци", посочи Божилов.

Мястото ще се обезопаси, деца наоколо няма да се допускат. Ще бъде направен и отново ремонт. Все още не знае колко средства ще са нужни. Това ще стане ясно след като се опишат щетите.

Много от сигналите в столицата днес бяха за паднали дървета и клони. Дърво в столичната 193-а детска градина беше изкоренено и смаза пет коли на паркинг.

"Няма жертви тук в момента, няма и скъсано електричество. Детската градина и училището си имат ток, сега ще работим докато се нормализира обстановката", посочи Павлин Стефанов, "Аварийна помощ и превенция " към Столична община.

По темата работят: Карина Караньотова и Елиана Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: На този етап от подготовката резултатите не са важни
Саша Илич: На този етап от подготовката резултатите не са важни
ЦСКА загуби първата си контрола в Турция, мачът бе белязан от фрапиращи съдийски грешки
ЦСКА загуби първата си контрола в Турция, мачът бе белязан от фрапиращи съдийски грешки