НОВИНИ

Политически реакции след публикацията на "Ди Велт" за военната помощ за Украйна

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:47, 18.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

От България е изнасяно гориво и оръжия за Украйна чрез посредници през Румъния, Унгария и Полша по времето на кабинета "Петков". Това става ясно от разследване на вестник "Ди Велт".

Изданието се позовава на интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившият български премиер Кирил Петков и бившия финансов министър Асен Василев. Статията предизвика бурни политически реакции у нас.

"Ди Велт" с разследване за военната помощ, оказана от България на Украйна в началото на войната

От ГЕРБ-СДС попитаха защо "Продължаваме Промяната" и БСП са лъгали, докато са били на власт, че оръжия за Украйна не се изнасят.

"Ние ги призовавахме да си кажат, че изпращат оръжие за Украйна. Защо Корнелия Нинова и Кирил Петков лъгаха, обясняваха: "Нито един куршум не е отишъл". Корнелия Нинова продължава да го твърди, а Кирил Петков започна да се хвали с това. И защо още в миналия парламент не взехте решение за военна и военнотехническа помощ за Украйна. Сега можеше да имаме модернизирано ПВО, можеше да сме дали и други неща на Украйна", каза Даниел Митов.

"Продължаваме Промяната" отговориха: директен износ за Украйна не е имало.

"Спазили сме решението на НС до буквата. Няма директен износ от България за Украйна", каза Асен Василев.

"Нашите партньори от Полша и Румъния, от Щатите и от Англия са купували оръжието на българската индустрия. Да, част от това оръжие е отивало в украинската армия. Реално България е изнасяла през частни компании, несвързани с правителството гориво на север към Украйна и това се оказва, че също е било от важно значение за украинската армия", каза Кирил Петков.

БСП преповториха тезата си, че оръжие за Украйна не е изнасяно. "Възраждане" ги оспориха.

"Не сме изнасяли оръжие за Украйна, изнасяли сме за над 60 други държави. Ако те са го препродавали на Украйна, това е тяхна отговорност. От България нито е искано съгласие за това, нито са предоставяни документи. И който твърди обратното, че България е предоставяла оръжие за Украйна - лъже", каза Корнелия Нинова.

"Това е лицемерие от тяхна страна, с подписите тогава на заместник-министър-председателката Корнелия Нинова са изнесени оръжия за милиарди", каза Костадин Костадинов.

"Демократична България" напомниха, че винаги са настоявали България да окаже всякаква помощ на Украйна.

"Как точно се структурира сделките е въпрос на прагматични търговски отношения. За да се скрие този факт, трябваше да се мине през посредници, е донесло до загуби за България. Проблемът е, че България трябваше да заеме честна позиция и ясно да заяви, че ние подкрепяме всячески Украйна", каза Христо Иванов.

"Български възход" разгледаха износа на оръжие от гледна точка на бизнеса.

"Когато става въпрос за бизнес и производството на българската оръжейна индустрия, нормално е тя да търси пазари да реализира своята продукция на тези пазари, включително и в случай, когато има война и тези пазари са по-бързо оборотни", каза Стефан Янев.

ДПС се въздържаха от коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Подробности вижте във включването на Милена Кирова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни катастрофата с хеликоптер в Украйна да е в резултат от руска атака
Няма данни катастрофата с хеликоптер в Украйна да е в резултат от руска атака
Ураганният вятър в София нанесе щети в ботаническата градина на БАН (Снимки)
Ураганният вятър в София нанесе щети в ботаническата градина на БАН (Снимки)