НОВИНИ

Няма данни катастрофата с хеликоптер в Украйна да е в резултат от руска атака

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:50, 18.01.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Вътрешният министър на Украйна и заместникът му загинаха при катастрофа с хеликоптер в Бровари - източно предградие на столицата Киев. Хеликоптерът - Супер Пума, произведен във Франция, се е разбил до детска градина. 14 са общо загиналите, сред тях едно дете. 42-годишният вътрешен министър Денис Монастирски е най-високопоставената жертва от началото на войната в Украйна. Води се разследване за причините за катастрофата. Към този момент няма данни, че тя е в резултат от руска атака, макар местни жители да сочат Русия за отговорна.

Видеозапис от социалните мрежи запечатва момента след падането на разбилия се хеликоптер между детска градина и жилищна сграда в Бровари. На борда са вътрешният министър Денис Монастирски и заместникът му Евгений Енин. Внучката на Тетяна Шебика е била в детската градина, когато хеликоптерът се разбива.

"Чухме експлозия и избягахме. Дъщеря ми хукна да прибере внучката, която ходи там на детска градина. Всичко гореше там. Колите горяха", каза Шебика.

В болница са 25 души, 11 от тях деца. Хлиб е на мястото, когато става катастрофата.

"Дадохме на децата сладки, успокоявахме ги, проверявахме дали са ранени. Повечето имаха само драскотини и синини. Свързахме се с родителите им да ги приберат", каза Хлиб.

Служителите на вътрешното министерство са пътували към фронтовата линия в източна Украйна. Заради сраженията всички високопоставени лица в Украйна пътуват с хеликоптери ниско, на височината на дърветата, което крие и рискове. В момента на катастрофата времето е било мъгливо, няма и ток, заради което сградите са тъмни, обясняват местни жители. Тази версия изказа и заместник-министърът на икономиката на Украйна Олександър Гребан.

"Паднал е, защото има недостиг на електричество и очевидно обвинявам руснаците за това", каза Гребан.

Игор Хмелников - настоящият шеф на националната полиция, беше назначен за вътрешен министър.

"Болката е неописуема", написа в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски.

Смъртта на 42-годишния Денис Монастирски е удар в сърцето на украинското правителство. Той отговаряше за поддържане на сигурността в условия на война. За обществото е много разпознаваема фигура - той информираше колко са жертвите на руските удари от началото на войната.

"Присъединяваме се към Украйна в скръбта след трагичния инцидент", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Германия предложи помощ на Киев в разследването на катастрофата. Канцлерът Олаф Шолц заяви, че тази трагедия показва огромната цена, която Украйна плаща във войната срещу Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Стаматова се класира за втория кръг в Анталия
Юлия Стаматова се класира за втория кръг в Анталия
Политически реакции след публикацията на "Ди Велт" за военната помощ за Украйна
Политически реакции след публикацията на "Ди Велт" за военната помощ за Украйна