НОВИНИ

Какви са щетите в София след силния вятър (Обзор)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:25, 18.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Силният вятър вдигна на крак и аварийните екипи на Столичната община и пожарната. Те се отзоваха на стотици сигнали за паднали клони, дървета и билбордове.

Само до обяд заради лошото време общо пет самолета бяха пренасочени от София към летище Пловдив. Пристигналите с нискотарифна авиокомпания пътници от Берлин, Париж и Меминген кацнаха в Пловдив и бяха извозени с автобуси до столицата.

Пренасочват полети към летище Пловдив заради силния вятър в София

Пренасочените самолети са се приземили в интервала от 9.00 до 11.30 часа. Летището е приело и един вътрешен полет от Варна, както и два карго полета. По-късно днес в Пловдив пристигнаха пътниците, които трябваше да излетят от София с други два нискотарифни полета. Някои от тях бяха организирали придвижването си сами, други разчитаха на превоза, осигурен от летището.

Повечето от пътниците се оплакаха, че летищните власти не са им дали информация на място за променените полети и се е стигнало до ситуацията майки с деца и възрастни хора да стоят с часове на летището и да не знаят дали и кога ще излетят, без дори да им предложат напитки и храни.

След бурята в София: Над 470 сигнала за паднали дървета и клони, щети по автомобили и рухнала изолация на училище

Междувременно в столицата вятърът изкорени дърво в двора на детска градина, което паднало в съседната гимназия. Смачкани са пет автомобила.

"Няма жертви тук в момента, няма и скъсано електричество, детската градина и училището си имат ток, ще работим докато се нормализира обстановката", каза Павлин Стефанов от дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

Паднали дървета смачкаха още поне 7 коли в София. 45-о основно училище осъмна без изолация - вятърът я съборил през нощта.

"С природата не можем да се борим, страхотни пориви е имало през нощта", каза Иван Божилов, кмет на район "Илинден".

БНТ: Да не би изолацията да не е направена добре?

Иван Божилов: Направена си е добре, преди 10 години. Видно е, всички дюбели са сложени, мрежа. Не е правено по мое време, но - случва се.

Обстановката в страната във връзка със силния вятър - информация към 18 часа

Вятърът съборил и старата дограма на прозорец в коридора на 97-мо училище.

"Ние още сутринта не допускахме на петия етаж никой да се качва, изолирахме го и никой не се качваше. Така че децата не са учили - нито са били застрашени, нито са учили в некомфортна среда", обясни Емилия Манолова, директор.

На етажа са актовата зала и кабинетът по изобразително изкуство. А докато чака фирма, която да постави нов прозорец, ръководството на училището ще уплътни зейналия отвор с подръчни средства.

Ботаническата градина на БАН също пострада - счупени са стъкленият покрив и част от прозорците в оранжериите. Има и наранени растения.

Ураганният вятър в София нанесе щети в ботаническата градина на БАН

В координационния център на столичната пожарна от сутринта валят сигнали за проблеми, причинени от силния вятър. Пикът е бил между 8.00 и 10.00 часа.

"Най-голяма концентрация имаше в южната и западната част на София. Основно са паднали дървета, ламарини и опасни предмети от сгради", обясни инспектор Юлиян Станев - оперативен дежурен в Столичната пожарна служба.

Над 20 екипа на пожарната са работили за отстраняване на щетите в София. В късния следобед вятърът в столицата утихна, но и през тази нощ 24 пожарникарски екипа ще бъдат в готовност да реагират на сигнали за проблеми, причинени от силния вятър.

Репортери: Карина Караньотова, Елиана Димитрова, Альоша Шаламанов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ян Зомер е много близо до трансфер в Байерн Мюнхен
Ян Зомер е много близо до трансфер в Байерн Мюнхен
Външен консултант ще помогне за решаване на казуса с разменените бебета
Външен консултант ще помогне за решаване на казуса с разменените бебета