НОВИНИ

Тома Биков: На различни позиции сме по основните теми с БСП

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 18.01.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

"Участие на ГЕРБ-СДС в правителство с мандат на БСП и с приоритети, които БСП залага, ми се струва доста трудно", каза Тома Биков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, в "Още от деня".

Според него в този парламент по стратегическите теми се е оформило едно естествено мнозинство, без то да бъде официализирано с правителство и по отношение на бюджета, и по отношение на модернизацията на армията, и по отношение на войната в Украйна.

"Тези решения бяха взети основно с гласовете на ГЕРБ, на "Демократична България", на ДПС, както и на "Български възход", които в голяма част от случаите гласуваха в рамките на това мнозинство. БСП, "Продължаваме промяната" и "Възраждане" бяха в другата част на позициите", заяви Биков.

И подчерта, че от ГЕРБ не са се вторачили в мандата, а какви са основните приоритети на правителство с третия мандат, даден на БСП. Биха подкрепили определени политики на БСП, но по основните теми на дневния ред, дори и на геополитиката и на света, не само на България те са на доста различни позиции.

За връчването на третия мандат Тома Биков отбеляза: "Ние смятахме, че има по-високи шансове да има правителство с приоритетите на Демократична България, защото в този парламент няма как да се случи правителство без подкрепата на ГЕРБ очевидно и няма как да се случи правителство единствено на ГЕРБ".

Дали скандалът Nexo повлия?

"Аферата Nexo" има много по-мащабни и по дълбоки измерения от това, което до момента знаем. Днес приехме комисия, която да изследва този казус. Там има очевидни взаимодействия на тази корпорация с българската политика и то по един начин, който може би е законен, защото дарение от 20 000 лв., направени от 5 - 7 служители на Nexo към Демократична България, не е наказуемо на първо четене, но на второ четене изплуват много сериозни проблеми. Единият проблем е, на Сметната палата не им ли е направило впечатление, че едни и същи служители всяка година правят 20 000 лв. дарения - това не са малко пари", посочи Биков.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима българи са задържани в Турция за наркотрафик
Трима българи са задържани в Турция за наркотрафик
Обстановката в страната във връзка със силния вятър - информация към 18.00 часа
Обстановката в страната във връзка със силния вятър - информация към 18.00 часа