НОВИНИ

Премиерът Янев: Може да се наложи да искаме помощ от друга държава за пожарите

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:40, 05.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
премиерът янев наложи искаме помощ друга държава пожарите
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Може да се наложи да искаме помощ от друга държава, ако нещата се обърнат. Това заяви по време на блицконтрола в пленарна зала служебният министър-председател Стефан Янев.

Той отговори на въпрос от депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев за поръчка или процес по осигуряване на хеликоптери и самолети за пожарогасене.

Янев уточни, че само един хеликоптер от състава на Военновъздушните сили има възможност да участва в гасенето на огъня и поясни, че до 10 дни вертолетите могат да станат три, но не повече. Затова ще бъде преценено спрямо ситуацията дали искането на помощ по въздух от друга страна се налага.

Служебното правителство направи първата крачка, но тя е половин крачка. В Плана за възстановяване заложихме проект за медицински хеликоптери. По-широкият кръг на темата хеликоптери - при дискутирането на този проект стигнахме до там да има цяла агенция, да има и хеликоптери за гасене на пожари, обясни премиерът.

Нашият срок на действие не стига за такъв проект и затова се ограничихме до медицинските. Капацитетът ни е три хеликоптера, поясни още Янев.

Премиерът Стефан Янев: Човешката дейност е в основата на пожарите

На въпрос на Мая Манолова какви са мерките за подкрепа на пострадалите при пожарите, социалният министър Гълъб Донев отговори:

Близките на загиналите имат право на еднократна помощ от 540 лева - могат да я получат съпругите и децата, независимо дали са навършили пълнолетие, както и родителите на загиналите служители. Разпоредено е съответните социални служби да окажат подкрепа на семействата на загиналите. Вече са разпоредени дирекциите по социално подпомагане в съответните места - има готовност да се съберат комисии, които ще правят оглед на щетите по имотите. Пострадалите могат да получат еднократна социална помощ от 375 лева за жизнено-важни потребности. Министерски съвет има готовност и работим в посока на това да бъде свикана междуведомствена комисия, за да се насочат допълнителни средства към общините с изгорели имоти - могат да разчитат всички засегнати. Следващата седмица МС ще приеме и решение за този трансфер за щетите по имотите.

Разбираме, че подкрепата, която е регламентирана, е крайно недостатъчна. Застрахователната култура на българите е доста недостатъчна, за да може да се говори за справедливо обезщетяване. Става дума и за обществени сгради. Призоваваме ви, Министерският съвет да отдели достатъчно средства за компенсация на хората. Ние предлагаме национална кампания за събиране на средства, заяви Мая Манолова.

С решението, което МС ще се насочат пари към общините за хората и за общинска инфраструктура, допълни Донев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
41 градуса и опасно силен вятър до края на деня
41 градуса и опасно силен вятър до края на деня
Още един медал! Ивет Горанова прави фурор в олимпийското карате
Още един медал! Ивет Горанова прави фурор в олимпийското карате