НОВИНИ

Пренасят на ръка лекарства, храна и вода за хората от откъснатите села край Триград

bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 14.12.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Регионални
Слушай новината

В засегнатите райони от валежите и придошлите води щетите са големи. Хората продължават да разчистват свлачища, наноси, инфраструктура, домове, скъсани водопроводи и прекъснати пътища.

Щетите все още се изчисляват, но са за милиони. Бедствено е положението в Смолян, Рудозем, Девин, Неделино и Борино, Благоевград, Симитли, Гърмен, Кресна и Петрич.

В община Гърмен най-тежка е ситуацията в село Огняново, където трети ден няма питейна вода. В останалите седем села водоподаването частично е възстановено.

Селища без ток и вода, затворени пътища и срутени подпорни стени такава е ситуацията трети ден в цялата Смолянска област, където остава частичното бедствено положение. Най-критично е в района на Триград, където достъпът до четири населени места е силно затруднен заради затворен път.

Трети ден близо 500 души от 4 населени места в община Девин остават откъснати от света. Няма транспортен достъп до Триград, Кестен, Жребево и Водни пат заради пропаднал път.

За хората, претърпели тежки поражения заради прелялата река Триградска, сега се пренасят на ръка, лекарства, храни и дори вода, защото главният водопровод е прекъснат.

Доставките идват с микробуси, пренасят се на река през прекъснатите отсечки на пътя и после с джипове стигат до четирите населени места.

От днес следобед в кметството в Триград започна да дежури 24-часов лекарски екип.

Ситуацията тук се усложни допълнително, защото след тридневно укрепване на пътя подпорната стена отново поддаде и в реката падна работещият на място багер.

За щастие багеристът се отърва само с уплаха.

Единственият багер, който укрепва подпорната стена в Триград, падна във водата

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СОС обявява конкурс за изграждане на паркинг в район „Студентски“
СОС обявява конкурс за изграждане на паркинг в район „Студентски“
Новото правителство проведе първото си заседание (ОБЗОР)
Новото правителство проведе първото си заседание (ОБЗОР)