НОВИНИ

Новото правителство проведе първото си заседание (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:02, 14.12.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Цената на тока, повишаването на броя ваксинирани у нас и въвеждането на задължителен зелен сертификат за администрацията бяха част от акцентите на първото заседание на новото правителство. То беше свикано извънредно от премиера Кирил Петков точно по тези актуални теми. Кабинетът одобри и промените в устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация.

Пред медиите след това премиерът Кирил Петков открои темата за зеления сертификат за администрацията и повишаване на ваксинираните хора у нас като един от основните акценти.

Ще направим до четвъртък правен анализ точно как да въведем подобна мярка и, както аз обещах, първата стъпка ще бъде на ниво МС. А след това ще погледнем и как този пример ще бъде разпространен из цялата държавна администрация.

Мярката да бъде въведена максимално ефективно и в рамките на закона, така че резултатите да бъдат реални и позитивни, е желанието на кабинета.

Новите министри се събраха на първо заседание (Снимки)

По-рано днес Кирил Петков призова и бизнеса освен към въвеждане на зелени сертификати, но и към активно отношение към ваксинацията.

Няма как да бъдем успешни в бизнес иновациите, ако здравната ни система не работи, ако работниците са ни болни, ако затваряме икономиката, защото не можем да се ваксинираме! Моля ви и ви призовавам, защото трябва да сме практични, от днес нататък трябва да вдигнем нивото на ваксинация.

Заради щетите от наводнения премиерът ще покани още утре областните управители на засегнатите общини Смолян, Благоевград и Кърджали, за да получи от тях пълна информация за ситуацията.

И да направим план за най-бързата помощ, която може да им се даде, за да може пострадалите от наводнението хора да бъдат... държавата да се погрижи.

Наводненията в страната ще са тема на първото заседание на кабинета "Петков"

Кирил Петков отговори и защо не той, а президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък. Снощи в свой поздравителен туит към новоизбрания български премиер председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен написа, че "чака с нетърпение да се видят на срещата в четвъртък в Брюксел", а след това промени туита си.

В момента със съществуващите кризи с наводненията, с факта, че нито един зам.-министър не е назначен, с факта, че КЕВР ще заседава утре и, че още нищо не сме направили по ваксинацията, аз лично предпочитам моята първа поява в Брюксел да не бъде тази седмица, защото приоритизирам реалните проблеми, които трябва да решим днес, обясни Кирил Петков.

Урсула фон дер Лайен към Кирил Петков: Нямам търпение да се срещнем в четвъртък

По думите на Петков прогнозираните от мнозина 100 дни спокойствие няма да бъдат факт, а новият кабинет е имал реално само една нощ без работа.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пренасят на ръка лекарства, храна и вода за хората от откъснатите села край Триград
Пренасят на ръка лекарства, храна и вода за хората от откъснатите села край Триград
Ще има ли скок в цените на тока и парното след Нова година?
Ще има ли скок в цените на тока и парното след Нова година?