НОВИНИ

Президентът на БФВТ Ариф Маджид представи отчет за дейността на федерацията за периода от 24 март до 16 май 2023 година

ариф маджид вярва карлос насар стане олимпийски шампион
bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 18.05.2023
Чете се за: 10:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на БФВТ Ариф Маджид представи отчет за дейността на федерацията за периода 24 март-16 май 2023 година.

Президентът на Българската федерация по вдигжане на тежести (БФВТ) Ариф Маджид представи отчет за изпълнение на дейността си за периода от встъпването си в длъжност на 24 март до 16 май 2023 година.

Той изпрати писмо до членовете на УС на БФВТ и до всички регистрирани спортни клубове, членуващи в организацията, с обобщение на основните разрешени въпроси за периода и на тези, които предстоят да бъдат разгледани своевременно, за да може БФВТ да изпълнява поставените цели и да спомага за развитието на спорта.

За периода от месец и половина са проведени две заседания на управителния съвет за приемане на належащи решения за бъдещето на БФВТ изготвянето на бюджет и управлението на финансовите средства.

Според предоставени от Маджид данни федерацията има задължения от малко над 201 хиляди лева, от които 49 063 лева и 57 секунди към Национална спортна база. Почти 55 хиляди са запорирани от адвокат Борис Емилов Колев по юридически казус от 2016 година.

Друга сума от над 150 хиляди лева и изисквана от дружеството БиоСпотЕнерджи - казус, по който БФВТ води дело в съда.

Назначена е одиторка - Катя Драгийска, която да направи одит за периода от 2021 до 2022, който трябва да бъде завършен до общото събрание на 31 май 2023 година.

Ето и пълния текст на писмото на Ариф Маджид.

"Уважаеми членове на управителния съвет,
Уважаеми представители на регистрираните спортни клубове - членове на БФВТ,

Благодаря на всички за подкрепа и партньорство през изминалите месец и половина, който период е основополагащ за посоката на развитие на спорта и оздравяване състоянието на федерацията.

В изпълнение на задълженията си за периода от 24 март 2023 година до днес (16 май 2023 година) с настоящото обобщавам основните въпроси, които бяха разрешени и предстоят да бъдат разгледани своевременно, за да може БФВТ да изпълнява поставените й цели и да спомага за развитието на спорта:

Проведени са срещи с представители на международните федерации по вдигане на тежести с цел кандидатура на България за домакин на състезания от международния календар на Световната федерация по вдигане на тежести и Европейската федерация по вдигане на тежести през следващите три години (2024, 2025 и 2026 година). Успешното завършване на този процес ще утвърди високата позиция на българските състезатели, ще помогне за финансовото стабилизиране на БФВТ и е основен приоритет в програмата на федерацията.

Назначен е регистриран одитор г-жа Катя Кънчева Драгийска, за извършване одит на финансовото състояние на БФВТ и разходването на средства от органите на БФВТ в периода 2021 - 2022 година. Одиторът все още очаква част от счетоводните документи за предходните периоди, за да завърши одита в срок преди провеждането на общо събрание на членовете на БФВТ на 31 май 2023 година.

В горепосочения период бяха проведени срещи с Министерство на младежта и спорта относно нередности в отчетността на БФВТ, депозирането на документи без изискуемото от закон одобрение от предходно назначения състав на управителния орган на БФВТ, както и се водят преговори за реструктуриране задълженията на БФВТ към Министерство на младежта и спорта, дължими поради нецелесъобразно разходване на средства извън одобрената програма.

Във връзка с искане за предоставяне на документи и писмени обяснения от БФВТ по ревизия номер Р-22221023001283-040-001 / 05.04.2023 г. на Национална агенция по приходите на основание чл. 56, ал. 1 от ДОПК и чл. 37, ал. 2 и ал. 3 от ДОПК беше предоставена информация за периода 2021 - 2022 г. Ревизията е свързана с нередности от предходно назначения състав на управителния орган на БФВТ в договарянето с треньори и състезатели, осчетоводяването и изплащането на данъчни задължения към държавата.

В процес е изготвянето на дисциплинарен правилник, уреждащ вида и наказанията, които могат да бъдат налагани на спортните клубове, членове на БФВТ, на професионалните състезатели и състезателите аматьори, техните треньори, служители, както и на национални състезатели, треньори и служители на БФВТ. С дисциплинарния правилник се определят и правилата на БФВТ за установяване на дисциплинарните нарушения, реда за налагането на предвидените наказания, както и процедурите по обжалване за осигуряване на необходимите гаранции за защита правата и интересите на клубовете, състезателите, служебните и длъжностни лица при или във връзка с участие в състезания и други мероприятия, организирани от БФВ.

В изпълнение на задълженията вменени на управителния орган на БФВТ е свикано общо събрание на членовете на БФВТ за разглеждане на отчета на управителния съвет за дейността на БФВТ през 2022, приемане на бюджета на БФВТ за 2023г., запознаване на общото събрание с извършения финансов одит на сдружението, обсъждане и гласуване на постоянен треньорски състав, освобождаване на член на управителния съвет и допълване на състава на управителния съвет.

Проведени са преговори с "Национална спортна база" ЕАД за разсрочване на задълженията на БФВТ за предходен период и сключване на нов договор за наем за календарната 2023 година. Според информация от "Национална спортна база" ЕАД към настоящия момент задълженията са в размер на 49 063,57 лева.

Проведени са преговори за разсрочване на задължения към БиоСпотЕнерджи, което е доставило на БФВТ услуги за провеждане на тренировъчни лагери през 2022 година под ръководството на предходния назначен състав на управителен съвет на БФВТ. Общият размер на задълженията е 152 694,50 лева. Към момента БиоСпотЕнерджи твърди, че се е сдобил със заповед за обезпечение на иск срещу БФВТ. Налагането на такова обезпечение ще затрудни допълнително работата на федерацията и ще доведе до допълнителни разноски за съдебни такси, адвокатски хонорари, такси по изпълнение. Същевременно, докато тече съдебният спор ще се начислява законна лихва върху сумата. В рамките на преговорния процес се постигна договореност БиоСпотЕнерджи да не продължава с действията си по обезпечаване на своя иск и задълженията да бъдат разсрочени, като кредиторът няма да претендира лихви, неустойки за забава и други разходи свързани с удовлетворяване на претенцията си.

Установи се, че банковите сметки на БФВТ са запорирани от адвокат Борис Емилов Колев за сумата от 54 996,85 лева. Установява се, че възнаграждението е възникнало по време управление на предходния състав на управителния съвет без наличието на договор, като основание за дължимостта на сумата са действия на председателя на БФВТ през 2016 година, когато е упълномощил Борис Колев да подаде жалба срещу решение на Международна федерация по вдигане на тежести за налагане имуществена санкция, като се установява че Борис Колев е информирал КАС, че се оттегля от разглеждането на случая като адвокат на БФВТ поради липса на връзка с представител на БФВТ. В процес са разговори с взискателя и преговори за преструктуриране на задълженията на БФВТ.

За периода от месец и половина са проведени две заседания на управителния съвет за приемане на належащи решения за бъдещето на БФВТ изготвянето на бюджет и управлението на финансовите средства.

Проведени са разговори за осигуряването на финансови средства и намирането на спонсори, които да подкрепят БФВТ и да помогнат за погасяването на задълженията на федерацията, възникнали при управлението на предходния състав на управителен съвет на БФВТ.

Вън от горното, за краткия период като председател на БФВТ се установява, както и се потвърждава от публичната информация, че са налице членове на федерацията и на управителните органи, които не споделят усилията или работят в обратна насока за оздравяването на БФВТ. Основните източници на финансиране на дейността на сдружението произтичат от средства, отпуснати от Министерство на младежта и спорта. При липса на решения за одобряване на отчета и разходването на средствата на федерацията от предходния назначен състав на управителен съвет федерацията няма да може да започне процедура по одобрение на бюджет за текущата 2023г. Липсата на бюджет и на средства за осъществяването на спортните цели на българските състезатели е пречка за изграждането и подготовката на националния отбор на България. За да има работеща федерация, която да подпомага развитието на вдигане на тежести на национално и световно ниво, е необходимо членовете на управителните органи на БФВТ да са ангажирани в процеса, да имат позиция и да приоритизират дейността на федерацията. Гореизброените причини са основа и за предстоящата реорганизация в състава на управителния съвет. Краткосрочните задачи пред БФВТ са уреждане на задълженията на БФВТ възникнали при управлението на предходния състав на управителен съвет на БФВТ, споразумение и реструктуриране на финансовите задължения и стратегия за развитие на БФВТ."

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Бах в НСА: Щастлив съм да се завърна в моя университет
Томас Бах в НСА: Щастлив съм да се завърна в моя университет
Александър Везенков бе обявен за най-полезен играч за сезона в баскетболната Евролига
Александър Везенков бе обявен за най-полезен играч за сезона в баскетболната Евролига