НОВИНИ

Президентът Румен Радев е гост на конния празник в пловдивското село Царацово

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 04.03.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е Тодоровден. Православната църква почита свети Теодор, изобразяван като ездач на бял кон и змееборец. По традиция на днешния ден се организират конни надбягвания - кушии. За празника в пловдивското село Царацово пристигна президентът Румен Радев.

Тодоровден се отбелязва винаги в първата събота на Великденския пост, веднага след Сирни заговезни. Според преданието император Юлиан решил тайно да провали жертвените пости на християните като оскверни постните храни на пазара. За да предотврати това Свети Теодор се явил на цариградския епископ и го предупредил.

Отбелязваме Тодоровден

Тъй като светецът се изобразява като конник, народното честване у нас се свързва главно със здравето на конете и затова празникът е на коневъдството и на конния спорт. Днес конете се украсяват с много накити, организират се конни надбягвания. Празникът е известен и като конски Великден. За празника днес в пловдивското село Царацово пристигна президентът Румен Радев, който поздрави хората:

"Този празник е символ и на волния порив на българина към свободата. И днес по традиция българите отправят молитва за здравето на конете, но този празник, светъл празник на прага на пролетта е и надежда за нов живот и за плодородие".

За радост на многобройната публика днес тук ще бъдат пресъздадени обичаите за Тодоровден. По-късно ще започнат и кушиите, хората се вълнуват, а най-вече децата, които ще участват с конете си в специално състезание по прескачане на препятствия.

Вижте повече в прякото включване на Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БК Берое взе под наем американско крило
БК Берое взе под наем американско крило
Статуята на Исус Христос в Рио светна в цветовете на националното знаме
Статуята на Исус Христос в Рио светна в цветовете на националното знаме