НОВИНИ

Президентът свиква КСНС - на фокус са състоянието на армията и напрежението в Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
06:36, 15.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност.

Кризата с Украйна, както и рисковете за сигурността на страната, състоянието на Въоръжените сили и мерките, които трябва да се предприемат, са основни теми на срещата.

След края на заседанието се очакват мерки в 3 направления.

Първият е военният аспект на гарантиране на националната сигурност на страната, а именно концепцията, която България е представила миналия октомври пред НАТО за изграждането на т.нар. Бойна група на основата на механизиран батальон.

Концепцията ще бъде обсъдена утре на заседанието на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

Вторият аспект е стратегическият план за действие при горещ конфликт в Украйна. Той миналата седмица беше обсъден на Съвета по сигурността при министър- председателя и включва мерки за гарантиране на енергийната сигурност на България.

Третият аспект е хуманитарният. Вицепрезидентът Илияна Йотова напомни вчера, че България има голяма общност в Украйна и страната трябва да бъде готова да посрещне нуждите на тази общност, ако това се наложи.

МВнР е създало Кризисен център, който следи ситуацията в Украйна. До момента 67 души са се регистрирали на специална платформа, те биха могли да бъдат евакуирани ако се наложи.

В студиото на "Денят започва" темата коментираха експертът по сигурност Славчо Велков и председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

"Днес президентът събира КСНС не само за оценка на ситуацията, а и за един анализ на състоянието на въоръжените сили на България и тяхното място в този казус. Най-вероятно ако се стигне до някакъв сблъсък, какъвто и да е той, той ще бъде с ограничен мащаб и с регионален характер", прогнозира Славчо Велков, експерт по сигурност.

"Аз бих очаквал от този съвет няколко принципни неща - първо да потвърди, че България гради своята сигурност и отбрана в рамките на НАТО и ЕС. Трябва задължително да създадем една система за управление на кризи", каза Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Вижте целия разговор ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шолц се среща с Путин заради напрежението около Украйна
Шолц се среща с Путин заради напрежението около Украйна
Ана Гасер защити титлата си в дисциплината "биг еър" в сноуборда
Ана Гасер защити титлата си в дисциплината "биг еър" в сноуборда