НОВИНИ

Президентът започва консултациите за кабинет утре (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:04, 25.10.2022
Чете се за: 08:15 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните формации преди да връчи първия мандат за съставяне на кабинет. ГЕРБ-СДС има покана за утре. Този път държавният глава няма да направи консултациите с всички партии в два дни, както постъпи при предишните няколко парламента.

Държавният глава заяви, че няма да бърза с консултациите, за да може партиите да обсъдят всички належащи теми: възможността за кабинет, бюджета, плана за възстановяване и мерките срещу кризата преди зимата.

От ГЕРБ казаха , че ще отидат утре на "Дондуков" 2. Смятат, че на парламента трябва да се даде шанс да работи. "Продължаваме Промяната" опонираха на президента, че основната работа на този парламент да се приеме бюджет няма да бъде свършена, защото Министерският съвет, който президентът е назначил, няма да внесе проектозакон за бюджета. Според "Възраждане" президентът иска следващите избори да бъдат колкото се може по-късно. Останалите формации одобряват бавните преговори и шанса парламентът да работи и приема закони.

Президентът Румен Радев отправи първа покана за консултации - към първата политическа сила - ГЕРБ-СДС.

"Няма да бързам, консултациите ще ги провеждаме изчерпателно да обсъдим всички тези кризи и възможности за тяхното решаване. Парламентът има да свърши много работа и аз очаквам съответно и партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато, помните, въпросът за властта, който съвсем не е маловажен, но някак си обсеби цялата дейност на НС. Помните, че един месец не можаха да съставят съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и самата негова дейност и законотворчество", обясни той.

Президентът определи като важни задачи пред парламента бюджета и законите, необходими за постигане на икономическа и социална стабилност.

"Според мен няколко са важните приоритети около бюджета. На първо място, да няма намаляване на социални плащания, заплати и пенсии. На второ място, да не допуснем увеличаване на бюджетния дефицит и задълбаването в дългова спирала. И на трето място - не по-малко важно, да не се допусне разглеждането на бюджета да се превърне в тържище за предизборно наддаване, това ще е крайно опасно. Аз разчитам на разум и отговорност от всички парламентарно представени партии и на ефективно взаимодействие между правителството и НС, така че да се намери един разумен баланс и да се отговори на очакванията на българските граждани", заяви държавният глава.

Според него българската парламентарна политическа система върви към криза.

"Начинът да се излезе от тази криза е да се върне доверието на българските граждани в парламентаризма, в парламентарната република. Това ще стане, когато хората видят, че техните народни избраници на първо място поставят техните нужди и техните очаквания", допълни Радев.

От ГЕРБ-СДС ще отидат утре на консултациите при президента. Определят поведението му да не бърза като правилно.

"Считам, че на това НС трябва да бъде даден шанс, ако шансът се изразява в малко повече време, нека да има малко повече време. Има спешни задачи, коментирах вече бюджета, мога да допълня със списъка със закони, свързани с изпълнението на вторите етапни цели и плащане по НПВУ, както и всички необходими мерки за смекчаване на ударите от кризите през зимата. Партиите, една, две, три, четири, трябва да се подредят в името на общи цели, които да преследват", коментира депутатът Томислав Дончев от името на първата политическа сила.

От "Продължаваме Промяната" заявиха, че е право на президента да прецени как да бъдат раздадени мандатите.

"Днес чухме, че всъщност основната работа на този парламент - да се приеме бюджет, няма да бъде свършена, защото Министерският съвет, който президентът е назначил, няма да внесе проектозакон за бюджета", каза председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Асен Василев.

ДПС ще участва във всички разговори, на които групата е поканена.

"На лице е криза - тежка политическа криза, от която трябва да се намери изход. Виждаме, че диалогът върви много бавно, трябва да се положат максимални усилия, ние призовахме да не се бърза, а да се търси диалог. Виждаме в това добър знак", каза Хамид Хамид от "Движението за права и свободи".

От "Възраждане" разчитат действията на президента да не бърза като знак, че той иска следващите избори да бъдат колкото се може по-късно.

"Да дадем време на парламента е хубаво, но този парламент е мъртво-роден. И то се вижда с всеки изминал ден. Въпросът не е дали, а кога ще има предсрочни избори", категоричен е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

БСП ще използва времето, което дава президентът на парламента, за да търси съгласие по социална програма в бюджет 2023 година.

"Цените растат, бедността нараства, трябва да се подобри бюджета за 2023-а с увеличаване на минималната заплата, а служебният кабинет предвижда замразяване на минималната заплата. С преизчисляване на пенсиите, а служебният предвижда само "Швейцарско правило". Ако продължим сегашния бюджет при нарастващи цени, инфлация, тежки зимни месеци, ще ощетим и народа си, и икономиката", твърди председателят на БСП Корнелия Нинова.

И от "Демократична България" откриват логика в решението на президента да не бърза с консултациите и мандатите.

"Логиката на конституционния текст не е да се спазват някакви срокове, защото това не е просто регистрация на автомобил в КАТ. Логиката на Конституцията е да стане правителство. Смисълът е да има правителство, което върви и стъпва на антикорупционен консенсус", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От "Български възход" смятат, че е необходимо партиите да положат усилие да съставят мнозинство и излъчат правителство.

"И според мен е безотговорно от първия ден на работата на НС да кажем: да вървим на избори отново. Дали ще има трети мандат и дали той ще бъде връчен на коалиция "Български възход", казал съм го - да ние сме готови, имаме стратегия", каза лидерът на политическата група Стефан Янев.

По повод предложенията за връщане на хартиения вот, държавният глава коментира, че машинното гласуване е допринесло съществено за премахване на недействителните бюлетини.

По темата работиха: Милена Кирова, Иво Никодимов и Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое привлече френски нападател
Берое привлече френски нападател
"Български възход" и Иван Гешев обсъдиха проблемите в правораздаването
"Български възход" и Иван Гешев обсъдиха проблемите в правораздаването