НОВИНИ

Президентите Радев и Пендаровски в спор за югославските концентрационни лагери

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:42, 21.04.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Отново искри между София и Скопие. Президентът Радев говори за антибългарската идеология от другата страна на границата и изграждането на идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал. Македонският му колега Пендаровски пък обвини Радев в лъжа относно югославските лагери. И говори за наличието на исторически факти, че Ванче Михайлов е бил сътрудник на Хитлер.

Президентът Румен Радев заяви, че е време антибългарската идеология, която се разпространява в Северна Македония и явно подрива пътя на страната към Европейския съюз да остане в миналото. По думите му опитът на политиците в Северна Македония да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които наистина желаят членство в ЕС.

"Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, само заради това че решиха да продължат да се наричат българи. Ето това е истински фашизъм", заяви Радев.

По-късно отново в отговор на медиен въпрос македонският президент Стево Пендаровски обвини Радев в лъжа относно югославските лагери. Той допълни, че има потвърдени исторически факти, които не оспорва в българската историография, че Ванчо Михайлов е бил сътрудник на Хитлер.

"Няма нито един достоверен исторически източник, който да потвърди, че по онова време 10 000 души са били в концентрационни лагери в Македония. Нито един – нито в българската, нито в македонската, нито в световната историография. Нещо, което може да се вмести в определението за концентрационен лагер по времето на бивша Югославия, е съществувало единствено на Голи Оток в днешна Хърватия. На територията на Македония никога не е имало концентрационни лагери – нито тогава, нито днес. Бройката от уж 10 000 убити е лъжа, голословие за политически цели”, заяви Пендаровски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джакпотът падна - България има своя 120-и тотомилионер
Джакпотът падна - България има своя 120-и тотомилионер
Роб Бауер: НАТО не притиска нито една държава да дава военна помощ на Украйна
Роб Бауер: НАТО не притиска нито една държава да дава военна помощ на Украйна