ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

На пазар за Великден в Румъния: Каква е разликата в цените в Гюргево и Русе

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
11995
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Как в Румъния се оказа с 25% по-евтино и то при положение, че минималната заплата там е с над 65% по-висока, отколкото в България?

      Проверка на БНТ: Колко струва агнешкото на пазара преди Великден

      За великденската трапеза избрахме основните четири продукта - килограм агнешко месо, козунак, яйца и салата. Ако ги купим от Русе ще ни струват около 43 лева. Затова се отправихме на пазар в Гюргево. Пътуването ни отне около 15 минути.

      С разхлабването на ковид мерките на фермерския пазар все по-често се чува българска реч. Сънародниците ни купуват най-вече агнешко месо, защото е 5 - 6 лева по-евтино, отколкото в България. Но има и друга съществена разлика.

      Минималната работна заплата в Румъния от началото на годината е 515 евро, докато у нас е 710 лева. Тоест на пазара най-важното правило е с какви доходи купуваме стоката.

      В месарницата на Мариано за Великден румънците купуват половин или цяло агне. Българите са по-скромни.

      "Режа им по два-три килограма. Но купуват и свински ребра, джолани", споделя Мариано.

      "Българите купуват, защото виждат, че месото ни е прясно, не е замразено. Цената е висока, но всичко се вдига - бензин, ток и никой не ни пита. И ние в Румъния не живеем добре с тези цени", допълва Доримеа.

      И въпреки това храната в Румъния е с 25% по-евтина, отколкото у нас.

      "На сметка е. Пазарувам от тук всички продукти, включително и агнешкото, което е 14 - 16 лева за килограм и е натурално, и е по-вкусно, отколкото от веригите. Салати, краставици, всичко е по-евтино", добави Росен Генчев.

      На зеленчуковия пазар сергиите са подредени като в аптека. Килограм краставици е един лев и 58 стотинки, доматите са почти 5 лева, лукът 40 стотинки, а репичките и марулята 60. Така пролетната салата в Румъния излиза под 8 лева. Едрите яйца са по 24 стотинки, а най-скъпият козунак с плънка орехи и бадеми е 7 лева и 90 стотинки.

      И въпреки, че търговците в Гюргево признават, че цените им са високи, великденският обяд в Румъния струва около 33 лева. В България обаче за същите продукти плащаме 10 лева повече. Първо избираме зеленчуците за салатата.

      "Цената е 10 лева. Не е ли много скъпо? Всичко се е повишило с 20%. Клиентите мърморят, купуват в по-малки количества", коментира Александър Баландин, зеленчукопроизводител.

      Много от хората се отказват и от агнешкото месо, като му видят цената. В Русе средно струва 22 лева.

      Като прибавим яйцата и козунака сметката за великденската трапеза с продукти от България излиза 43 лева срещу 33 в Румъния.

      Автор: Даниела Димитрова

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?