НОВИНИ

На пазар за Великден в Румъния: Каква е разликата в цените в Гюргево и Русе

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 21.04.2022
11672
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Как в Румъния се оказа с 25% по-евтино и то при положение, че минималната заплата там е с над 65% по-висока, отколкото в България?

Проверка на БНТ: Колко струва агнешкото на пазара преди Великден

За великденската трапеза избрахме основните четири продукта - килограм агнешко месо, козунак, яйца и салата. Ако ги купим от Русе ще ни струват около 43 лева. Затова се отправихме на пазар в Гюргево. Пътуването ни отне около 15 минути.

С разхлабването на ковид мерките на фермерския пазар все по-често се чува българска реч. Сънародниците ни купуват най-вече агнешко месо, защото е 5 - 6 лева по-евтино, отколкото в България. Но има и друга съществена разлика.

Минималната работна заплата в Румъния от началото на годината е 515 евро, докато у нас е 710 лева. Тоест на пазара най-важното правило е с какви доходи купуваме стоката.

В месарницата на Мариано за Великден румънците купуват половин или цяло агне. Българите са по-скромни.

"Режа им по два-три килограма. Но купуват и свински ребра, джолани", споделя Мариано.

"Българите купуват, защото виждат, че месото ни е прясно, не е замразено. Цената е висока, но всичко се вдига - бензин, ток и никой не ни пита. И ние в Румъния не живеем добре с тези цени", допълва Доримеа.

И въпреки това храната в Румъния е с 25% по-евтина, отколкото у нас.

"На сметка е. Пазарувам от тук всички продукти, включително и агнешкото, което е 14 - 16 лева за килограм и е натурално, и е по-вкусно, отколкото от веригите. Салати, краставици, всичко е по-евтино", добави Росен Генчев.

На зеленчуковия пазар сергиите са подредени като в аптека. Килограм краставици е един лев и 58 стотинки, доматите са почти 5 лева, лукът 40 стотинки, а репичките и марулята 60. Така пролетната салата в Румъния излиза под 8 лева. Едрите яйца са по 24 стотинки, а най-скъпият козунак с плънка орехи и бадеми е 7 лева и 90 стотинки.

И въпреки, че търговците в Гюргево признават, че цените им са високи, великденският обяд в Румъния струва около 33 лева. В България обаче за същите продукти плащаме 10 лева повече. Първо избираме зеленчуците за салатата.

"Цената е 10 лева. Не е ли много скъпо? Всичко се е повишило с 20%. Клиентите мърморят, купуват в по-малки количества", коментира Александър Баландин, зеленчукопроизводител.

Много от хората се отказват и от агнешкото месо, като му видят цената. В Русе средно струва 22 лева.

Като прибавим яйцата и козунака сметката за великденската трапеза с продукти от България излиза 43 лева срещу 33 в Румъния.

Автор: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трифонов: Да даваме на Украйна бронежилетки е измъкване и незаемане на никаква позиция
Трифонов: Да даваме на Украйна бронежилетки е измъкване и незаемане на никаква позиция
Волейболистките до 17 г. сразиха Норвегия на старта на евроквалификацията в София
Волейболистките до 17 г. сразиха Норвегия на старта на евроквалификацията в София