НОВИНИ

Български животновъди настояха за подкрепа от държавата в Европейския парламент

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 21.04.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Представители на различни животновъдни асоциации в България се срещнаха с представители на комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

Животновъдите се оплакаха от липсата на подкрепа от страна на Министерството на земеделието. Те смятат, че се забавят мерките за овладяване на последиците от пандемията от ковид и инфлацията заради войната в Украйна.

"България изостава, смея най-отговорно да заявя, заради тромавото действие на нашата администрация и на нашите политици. Не се случват нещата, ние като бранш, лично в лицето на министър Иванов. В началото, когато встъпи като министър на земеделието си, обещахме да работим заедно. Но нещо се разминаваме в момента. Не се вслушват в съветите, които ние даваме като браншовици, ние представляваме работещите хора и в един момент се оказа, че прекратиха с нас всяка комуникация. Затова бяхме принудени да дойдем тук в ЕП, да запознаем хората и да могат да се случат и в България нещата. Крайно време е и България работещите хора да имат самочувствие на европейци", каза Бойко Синапов от сдружение "Обединени български животновъди".

Според тях колегите им в останалите страни от ЕС получават подкрепа от държавата, каквато в България няма. Те очакват Брюксел да се намеси, в противен случай, по думите им, секторът у нас е обречен на фалит. Животновъдите ще търсят среща и с еврокомисаря по земеделие.

"Те са тук, защото до този момент не са усетили подкрепа от изпълнителната власт в България в лицето на новите управляващи и търсят решение на своите проблеми в ЕП, търсят отговор на въпросите, които не са намерили в България", коментира Асим Адемов, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Абаджиев: Българският парламент излъчва страх и несигурност по отношение на Украйна
Димитър Абаджиев: Българският парламент излъчва страх и несигурност по отношение на Украйна
Народното събрание не обсъди предложението за помощ за Украйна (ОБЗОР)
Народното събрание не обсъди предложението за помощ за Украйна (ОБЗОР)