НОВИНИ

Димитър Абаджиев: Българският парламент излъчва страх и несигурност по отношение на Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 21.04.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Това е може би най-тъжният Великден, който преживяваме от Втората световна война насам, нашият свят е подложен на риск не само от тероризма, климатичните промени, но и от един диктатор, който мина границата на своята митология, превръщайки я в една тотална агресия към една независима страна, коментира агресията на Русия в Украйна в "Още от деня" Димитър Абаджиев, бивш посланик на Република България в Кралство Саудитска Арабия.

"Според мен поведението на България изглежда унизително. Позицията на България е унизителна, защото ние искаме от една страна да следваме този обществен договор, който е сключен между българското общество и политическата система преди 20 години, че ние сме част от евроатлантическия свят, от друга страна под сурдинка някак си гледаме да не разсърдим Путин и неговия режим", отбеляза дипломатът.

По думите му това е поведението и на българския парламент - излъчва страх, несигурност, липса на компетентност.

"По принцип в условия на криза е много важно лидерството. Всеки български гражданин би се чувствал спокойно, ако знае какво прави правителството", подчерта Абаджиев.

Според него огромна спекулация е било изказването на бившия служебен премиер Янев, когато казва, че ако ние предоставим военно-техническа помощ на Украйна, по този начин ще удължим войната.

"Той какво казва - да не предоставяме военно-техническа помощ, за да може агресорът по-бързо да приключи с жертвата си. Това наистина е огромна спекулация, скандално", коментира дипломатът.

Какво още каза Димитър Абаджиев вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров излиза в петък на корта в Барселона
Григор Димитров излиза в петък на корта в Барселона
Екатерина Захариева: Коалицията няма принципи и коалиционното споразумение не работи
Екатерина Захариева: Коалицията няма принципи и коалиционното споразумение не работи