НОВИНИ

При 50% от капацитета си ще работят нощните заведения в Пловдив

капацитета работят нощните заведения пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 21.10.2020
Чете се за: 02:03 мин.
Регионални

Заведенията в Пловдив излязоха с общи мерки срещу разпространението на заразата с COVID-19. Нощните клубове вече ще работят при 50% от капацитета си, а в ресторантите ще се допускат до шест посетители на една маса. Мерките бяха оповестени след среща с областния управител на Пловдив.

От Българската асоциация на заведенията бяха категорични, че нови мерки ще бъдат изпълнявани стриктно. Още повече, че от бранша са ги изготвили сами и след това са ги представили за одобрение на областния управител Дани Каназирева. Противопидемичните мерки в ресторантите и клубовете се спазват, обявиха собствениците на заведения. Целта на новите ограничения е да не се стигне до затваряне на обекти, както и да се запази здравето на посетителите и служителите.

Новите ограничителни мерки в Пловдив се въвеждат в момент, в който собствениците на заведения очакват и по-голям брой посетители след края на летния сезон. Нощните клубове ще работят на 50% от капацитета си и ще въведат пропускателен режим, за да няма струпване на хора, обяви областният управител Дани Каназирева.

"На всеки вход ще се измерва и температура при влизането. Те ще решат вече дали ще монтират термокамери. Отделно от това всички заедно решихме, че повече от 6 човека на маса няма да се допуска компании с повече души на една маса, както и метър и половина разстояние между масите, за да няма това, което наблюдавахме", каза Дани Каназирева - областен управител на Пловдив.

За спазването на мерките ще следят от Регионалната здравна инспекция, полицията и Агенцията по храните. От Асоциацията на заведения бяха категорични, че ограниченията ще се спазват.

"Това, което ние ще направим, ще спазваме мерките, които сами сме изготвили, стандартите за работа, които ние сме предложили, заедно с областната управа в града и това, което от нас се изисква, просто да следим за тяхното правилно прилагане и изпълнение", каза Павлин Петров - Българска асоциация на заведенията.

"Естествено, че не са приятни тези мерки, но сме длъжни да ги спазваме, тъй като по-добре да работим на половин капацитет, отколкото на никакъв. Така, че сме съгласни с тези мерки и ще ги спазваме", каза Диян Найденов - представител на верига от нощни заведения в Пловдив.

По-малкият брой клиенти обаче ще се отрази на печалбата на нощните заведения.

"Наполовина клиенти ще е трудно, но все пак от държавата има мерки, които са ни отпуснати, както знаят всички и ДДС е свалено при нас, също така има програми от социалното министерство 60 на 40, където в нашия случай е 80 на 20 и се надяваме по този начин да успеем и да запазим нашите служители", каза Павлин Петров - Българска асоциация на заведенията.

"Всяка една санкция утежнява, но нали правим нещо, с което всички оптимално да можем да работим. По-добре да е малко по-тегаво, отколкото да затворим и да не работим изцяло", каза Стоил Рангелов, собственик на нощен клуб в Пловдив.

От областната управа обявиха, че от утре ще се следи и за носенето на маски на открито.

"Проверки, категорично, вижте, всички анализи сочат, че ако се носят предпазни средства, то това ще доведе до спад с 30 % на положителните проби. Имаме нужда от това да свалим тренда, да бъде по-плавен, по-спокоен, за да може здравната ни система да издържи", каза Дани Каназирева - областен управител на Пловдив.

От началото на тази седмица в Пловдив има съставени над 100 предупредителни протокола за неспазване на противоепидемичните мерки.

За съжаление новите мерки в Пловдив бяха оповестени в деня, в който страната ни отбеляза рекорден брой на заразени с коронавирус. В Пловдивска област случаите днес са 135, като това нарежда областта на второ място след София, където са 523. Сред заразените в Пловдив са един лекар и една медицинска сестра. 13 от новорегистрираните са настанени в болница, като пет от тях са в по-тежко състояние. Затова проверките и спазването на новите ограничителни мерки в заведенията е от изключителна важност.

Автор: Галена Паскова и Антон Марчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още двама заразени с коронавирус от общината в Русе
Още двама заразени с коронавирус от общината в Русе
Затварят Пловдивския театър заради случай на COVID-19
Затварят Пловдивския театър заради случай на COVID-19