НОВИНИ

Примирието между Израел и Хамас се удължава с два дни

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:27, 27.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Катар съобщи, че примирието между Израел и Хамас се удължава с два дни. Днес изтичаше четиридневното прекратяване на огъня, договорено по-рано.

През последните часове египетските, катарските и американските преговарящи бяха близо до постигането на нова сделка. Катар посредничи при размяната на заложници на Хамас и палестински затворници, която се забави днес поради проблем със списъците.

Проблем със списъците забави размяната на израелски заложници и палестински затворници днес.

"Тази сутрин кабинетът на министър-председателя и координатора за заложниците съобщиха, че се водят дискусии около получения през нощта списък. Представители на правителството и служби проверяват списъка. Вчера Хамас освободи 17 души - 14 израелци и трима чужденци. Списъкът включваше девет деца, от които шест са загубили поне единия си родител на 7 октомври", заяви Ейлон Леви, израелски правителствен говорител.

Една от тях е Абигейл. Момиченце с израелско-американски произход вече е свободно, но остава пълно сираче. Става на 4, докато е в плен. Майка ѝ е застреляна пред очите ѝ, бяга при баща си, който е убит, докато я държи в ръцете си. Успява да се скрие при съседите, където е отвлечена заедно с тях.

"Не можех да повярвам, докато не я видя. Сега съм по-спокоен, но щастието ми е примесено с липсата на родителите ѝ Рой и Хадар", сподели Кармел Едан, дядо на Абигейл.

Емоционални срещи в Израел след дългата принудителна раздяла.

Празненства и бурна радост в палестинските територии, където посрещнаха освободените 39 затворници.

"Много сме щастливи и се надяваме всички затворници да бъдат освободени", коментира Муса Мухмад ал Варидат, освободен затворник.

Докато последните часове от примирието изтичат, хуманитарните групи бързаха да доставят още храна, медикаменти и други жизненоважни материали в Газа.

"Примирието ни даде глътка въздух. Твърде много хора загубиха живота си, твърде много хора останаха без дом. Надяваме се прекратяването на огъня да бъде удължено", заяви Томас Уайт, Агенция на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.

Увеличава се международният натиск за удължаване на споразумението между Израел и Хамас. Катар, Египет, САЩ, Европейският съюз и Испания работят в тази посока, заяви министърът на външните работи на Палестинската автономия Рияд ал Малики. Конфликтът беше основна тема на среща в Барселона на лидерите от Средиземноморието.

"Необходимо е много повече, за да се облекчи тежката ситуация в Газа и да се намери изход от настоящата криза. Паузата трябва да бъде удължена, да стане устойчива и дълготрайна, докато работим за политическо решение", подчерта Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността.

Подобен призив дойде и от централата на НАТО в Брюксел.

"Призовавам за удължаване на временното спиране на огъня, това ще донесе необходимото облекчение за хората в Газа и ще доведе до освобождаването на още заложници", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От Израел, където се срещна с президента и с близки на заложници, технологичният предприемач Илън Мъск заяви:

"Едно от предизвикателствата е в крайна сметка да спре пропагандатата, която убеждава хората да извършват убийства".

Хамас иска четиридневно удължаване на примирието, докато желанието на Израел е то да бъде продължавано ден за ден. На този фон британският в. Телеграф постави под съмнение способността на Хамас да освобождава по 10 заложници дневно.

Според изданието палестинската групировка е заявила пред Катар, че не е пленявала цивилни хора на 7 октомври, а посочила като отговорни за това други ислямистки групировки и палестински граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийният министър: В около 590 населени места все още има проблеми с тока
Енергийният министър: В около 590 населени места все още има проблеми с тока
Петима са задържани при опита за похищение на кораба "Сентръл парк"
Петима са задържани при опита за похищение на кораба "Сентръл парк"