НОВИНИ

Петима са задържани при опита за похищение на кораба "Сентръл парк"

Спасиха моряците на кораба, сред които са и двама българи

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:24, 27.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Петима души са задържани при опита за похищение в Аденския залив на кораба "Сентръл парк", на борда на който има двама българи.

От Американското централно командване съобщиха, че в момента корабът и моряците са извън опасност. Екипажът на танкера е бил спасен от американския ескадрен миноносец "Мейсън".

Остава неизвестен и един основен факт - кои точно са били похитителите и какви са им били мотивите. От Пентагона допускат, че става дума за сомалийски пирати.

Военна акция в морето на 35 мили южно от бреговете на Йемен слага край на опит за похищение на танкера "Сентръл парк". Зов за помощ от екипажа на нападнатия кораб мобилизира коалиционните сили за борба с пиратството в Адендския залив.

"Съюзнически кораби от групата за борба с пиратството, подкрепяни от самолети, отговориха на сигнал за помощ, изпратен от "Сентръл парк" - търговски кораб, който беше атакуван от неизвестни нападатели. Впоследствие пет въоръжени лица слязоха от кораба и се опитаха да избягат с малка лодка. Миноносецът "Мейсън" преследва нападателите, което доведе до залавянето им", заявиха от Централното командване на САЩ.

Къде се намират сега нападателите не е ясно. Не е ясно и кой стои зад атаката. Нападението е извършено в район, който на теория е под контрола на международно признатото правителство в Йемен. Официалните йеменски власти обвиниха хутите за атаката. Засега обаче хутите мълчат. Но именно от контролираните от тях територии два часа след полунощ срещу танкера и американския военен кораб "Мейсън" са били изстреляни две балистични ракети.

"Ракетите паднаха в Аденския залив на около десет морски мили от корабите. По време на този инцидент няма нанесени щети и докладвани повреди на двата кораба", допълват от Централното командване на САЩ.

"Сентръл парк" превозва фосфорна киселина, която се използва предимно за наторяване. На борда му има 22-ма души, капитанът е турски гражданин. Освен българи в екипажа има моряци от Русия, Виетнам, Грузия, Филипините и Индия.

"Искаме да благодарим на коалиционните сили, които бързо реагираха, защитиха активите в региона и се придържаха към международното морско право", добави "Зодиак Маритайм".

От базираната в Лондон компания оператор на "Сентръл парк" засега са лаконични. Фирмата е собственост на израелския милиардер Еял Офер. Не за първи път негов кораб е похищаван. През 2021 година двама души загинаха на борда на петролен танкер на Офер, след като корабът беше атакуван с дрон с експлозиви.

Преди 14 години сомалийски пирати отвлякоха кораб от флотилията на Офер. На борда на "Сейнт Джеймс парк" имаше 5-ма български моряци. След четири месеца в плен корабът беше освободен след плащането на откуп.

След похищението от хутите на автовоза "Галакси Лийдър" с двама българи на борда това е вторият опит за отвличане на кораб в региона.

БНТ: Имате ли данни колко български моряци са в опасност в Червено море?

"Доколкото знам двама български моряци на кораба, това ми е информацията, която имам до момента", каза още транспортният министър Георги Гвоздейков.

От Централното командване на Съединените щати увериха, че ще продължат да работят със съюзниците си, за да гарантират сигурността на морските пътища в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Примирието между Израел и Хамас се удължава с два дни
Примирието между Израел и Хамас се удължава с два дни
Баскетболисти на Академик Пловдив раздават безплатна храна по инициативата "Доброто е заразно"
Баскетболисти на Академик Пловдив раздават безплатна храна по инициативата "Доброто е заразно"