НОВИНИ

Остава тежка обстановката във Врачанско

Стотици без ток и закъсали по снежните пътища

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 27.11.2023
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Най-тежка е обстановката в община Враца, където е обявено и частично бедствено положение. Зимната обстановка в страната все още е усложнена.

Над 700 населени места без ток и вода, катастрофи, транспортни блокади и хаос, евакуирани хора, 280 затворени училища. Такава е равносметката след обилния снеговалеж в страната.

Тежка остава ситуацията в Северна България. Пътищата са заледени, на много места затворени, духа силен вятър и навява сняг.

През целия ден екипи възстановяват пораженията след обилния снеговалеж. В над 280 училища в страната децата не бяха на училище днес.

"Скаричката съм си донесъл в енергото, ще си сложа и мезенце. Чакам отговор кога ще има ток".

Нервите на Явор Павлов от Калипетрово не издържат и стоварва гнева си върху енергото в Силистра. След цяло денонощие без ток нахлува в офиса им с парти грил и дъска за рязане в ръка.

"24 часа не съм ял и децата ми гладни стоят. Искам удължител да си направя сандвич и да се наям. Не ме интересува. Полиция, молиция, когото искаш викай! Чакам, защото утре идвам със сопата. Като не вдигате телефоните, така ще бъде!", заяви Явор Павлов.

След появата на двама полицаи видеоклипът прекъсва.

Второ денонощие на тъмно и студено са хиляди семейства в страната. В Павликени също нямат алтернатива да се стоплят.

"Абсолютно сме възмутени. Да видите вътре за какво става въпрос. Даже не знам каква е температурата. Имаме детенце, което е на 11 години", допълни Зоя Михайлова.

От енергото им обещали утре да пуснат тока. Евентуално. В Софийска област над 1200 служители отстраняват авариите в електрозахранването.

"Сега енергото обикаля и не знаят къде е повредата. Как да знаят къде са повредите", добави Иван Иванов, с. Росоман, община Божурище.

Въпреки това снежната обстановка в района се нормализира.

"Колеги буквално не спаха последните 48 и повече часа и работеха, за да можем да отпушим града. Основните пътни артерии са изчистени добре, вече напредва много работата и по кварталите. А тази седмица ще направим и обща среща, за да оценим кое направихме добре, кое не", коментира кметът на София Васил Терзиев.

А във Врачанско, където снежната покривка е най-дебела в страната – 44 см, разчитат на военни в разчистването на пътищата. Въпреки това автобус с работници излезе от пътя в село Фурен и се заби в къща. Двама от пътниците са с леки наранявания.

"Изключително трудно е придвижването. Има села, където сме препоръчали да затворят пътищата като Три Кладенци, Девене, Чирен, но хората не го спазват и си проправят път през преспите. Дори в момента изваждаме хора", заяви кметът на Враца Калин Каменов.

"Не можем да се приберем. 300 метра остават до селото и ходене по мъките. В Чехия малко да стане нещо, министър в затвора", допълни Валентин Петков, жител на с. Лесура.

В снежна блокада остава и област Разград. Заради навяванията снегът трудно се чисти. Коли и камиони изчакват с часове в преспите.

"За Русе пътувам, за болницата. Наложително ни е!", коментира Зюнгюл.

Над 20 души, сред които деца и бременни жени, са приютени на топло в пожарната служба в Разград, а непочистеният проход Троян - Кърнаре обърка плановете на 30 души. Те са в хотели под Беклемето и не могат да се приберат по домовете си.

"И сме заковани тук. Пътят, който трябва да се пробие, е 4,5 км", каза още Иван Кънев.

А за несправяне със задълженията си фирмата, ангажирана с почистването на тротоарите в Русе, ще бъде санкционирана от общината.

Вижте още в прякото включване на Мирослава Георгиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е арборист и каква е работата му в общината?
Какво е арборист и каква е работата му в общината?
Трафикът към и от границата с Румъния е натоварен за тежкотоварни автомобили
Трафикът към и от границата с Румъния е натоварен за тежкотоварни автомобили