НОВИНИ

Призив от София: Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:00, 27.05.2024
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

От София днес Парламентарната асамблея на НАТО изпрати призив към правителствата на страните - членки на Алианса, за подкрепа на Украйна. Целта на Алианса е мирът - това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който дойде в България, за да участва във форума. Той се провежда преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Парламентарната асамблея прие декларация за подкрепа на Киев до победа. И още: Украйна да може да обстрелва легитимни военни цели на руска територия като за това ползва предоставена от съюзниците военна помощ.

Сигурността и средствата, които правителствата инвестират в отбрана, също бяха във фокуса на разговорите. Заедно с това НАТО обръща поглед към страните от Азиатско-тихоокеанския регион, които подкрепят Русия във войната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на появилите се в последно време притеснения: ще се изпращат ли мисии за обучение на територията на Украйна като каза, че НЕ, такива мисии няма да бъдат изпращани, но посочи още че помощта за Украйна през последните няколко месеца се бави. И една положителна тенденция: ако през 2014 г. едва три страни са отделяли по 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана, то сега броят им е нараснал до 19.

Служебният министър-председател Димитър Главчев посочи, че членството на България в НАТО е било не просто цивилизационен избор, а е дало възможност за извършването на редица реформи в България.

След срещата си на четири очи с генералния секретар на НАТО служебният премиер Димитър Главчев опроверга появилите се твърдения, че ще изпращаме български войници в Украйна:

"Това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат НАТО, не е обсъждана и днес такава тема. Нека да бъдат спокойни българските граждани, няма тема за изпращане на български войници в Украйна."

По-рано пред Парламентарната асамблея на НАТО и генералният секретар Йенс Столтенберг отговори - ще се изпращат ли мисии за обучение на територията на Украйна:

"Нямаме планове да започнем обучения в самата Украйна. Ученията се правят извън Украйна. Ще работим за предоставяне на оръжия и муниции."

България е ценена като надежден съюзник в НАТО, изтъкна Столтенберг. И допълни, че с увеличението на разходите за отбрана с 20 на сто миналата година, сега те достигат до 2% от БВП. На въпрос на БНТ Столтенберг изтъкна, че подкрепата на НАТО за Украйна трябва да бъде по-координирана, отчетна и предсказуема:

"България, както и другите държави - членки на НАТО, дава безпрецедентна помощ на Украйна."

Димитър Главчев - служебен министър-председател: "Генералният секретар на НАТО остана доволен от това, което сме направили към момента и в рамките на Алианса сме добър пример. Така че от нас специално не е поискано разширяване на военната помощ."

Генералният секретар на НАТО отбеляза, че през последните месеци има забавяне на помощта за Украйна:

"99% от военната помощта за Украйна е предоставена от НАТО и това даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира в началото на войната. Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме. Съединените щати прекараха 6 месеца да се договарят за новия пакет помощ. Европейските съюзници, които обещаха 1 милион амуниции, не са доставили нищо близко до това число на Украйна."

Михал Шчерба, президент на ПА на НАТО: "Украйна се нуждае от нашата помощ не след две години, не след два месеца, не дори след две седмици, те се нуждаят сега."

Затова според Столтенберг е необходим по-дългосрочен план за помощ. Той посочи и, че Русия и Китай все повече се съюзяват:

"Китай работи в режим на военна икономика и предоставя 90% от микроелектрониката, която Русия получава. Без тази икономическа подкрепа от Китай, Русия не би била в състояние да води войната срещу Украйна по същия начин. Другият доставчик е Иран с доставката на дронове."

снимки: БТА

Столтенберг разговаря и със служебния военен министър и с началника на отбраната.

Автори: Милена Кирова, Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват спазват ли се правилата, за да няма трудови злополуки на работното място
Проверяват спазват ли се правилата, за да няма трудови злополуки на работното място
Иван Алипиев бе на една борба от трипъл-дабъл при победа на Латина в италианската Серия А2
Иван Алипиев бе на една борба от трипъл-дабъл при победа на Латина в италианската Серия А2