НОВИНИ

Испания обеща 1 милиард евро военна помощ за Украйна

Украинският президент разговаря с премиера Педро Санчес

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
13:25, 27.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Испания ще предостави въоръжение на Украйна за 1 милиард евро до края на годината. Споразумение за помощта подписаха украинският президент Володимир Зеленски и испанският премиер Педро Санчес в Мадрид. Това е първото официално посещение на Зеленски в кралството и то става на фона на руската офанзива срещу втория по големина украински град Харков.

Володимир Зеленски беше посрещнат на пистата на мадридското летище Барахас лично от краля на Испания Фелипе Шести - жест, подчертаващ значението на визитата. Зеленски трябваше да е в Мадрид в средата на май, но тогава отмени пътуването заради новата руска офанзива към Харков.

В двореца Монклоа украинският лидер подписа с испанския министър-председател Педро Санчес споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността. То предвижда доставки за Украйна на ракети "Пейтриът", 19 танка "Леопард" и боеприпаси, произведени в Испания.

"Ангажирахме се за военна подкрепа за тази година от 1 милиард евро, което ще позволи на Украйна да укрепи своите способности, включително противовъздушната отбрана, която е от съществено значение за защита на цивилното население, градовете, инфраструктурата. Те продължават да страдат от безразборни атаки, както за съжаление видяхме този уикенд в град Харков", коментира Педро Санчес.

Споразумението обхваща различни области като военна, хуманитарна и финансова подкрепа. Украйна е сключила подобни споразумения с Франция, Германия и Обединеното кралство.

"Последните седмици нашите войници се защитават срещу руската офанзива, поради което трябва да засилим съвместната си работа с нашите партньори, за да постигнем повече. Русия трябва с всички средства да бъде заставена да сключи мир", каза Володимир Зеленски.

Визитата на украинския президент в кралството е на фона на руската офанзива срещу Харков, започнала на 10 май. Днес във втория по големина украински град е ден на траур, след като при руска атака в събота загинаха 16 души. Три цивилни жертви и шестима ранени са резултатът от руското нападение днес срещу южния район на Миколаев. Ранени има и в Херсон.

"Днес сутринта или по-скоро през нощта селището Антоновка беше обстрелвано. 33-годишен мъж и 69-годишна жена са ранени", съобщи Олександър Толоконников от военната администрация на Херсон.

Украински дрон е атакувал от рекордното разстояние от 1500 километра руски радар за ранно предупреждаване, разположен край град Орск в Оренбургска област. Не се уточнява дали ударът е причинил щети.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Коева остава в Марица и през новия сезон
Виктория Коева остава в Марица и през новия сезон
Хари Кейн спечели „Златната обувка“
Хари Кейн спечели „Златната обувка“