НОВИНИ

Призивите на президента и премиера на прага на предизборната кампания (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:15, 09.05.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

В Деня на Европа президентът Румен Радев заяви, че очаква Европейския съюз да се ангажира още по-активно за развитието на държавите членки. След церемонията президентът и премиерът разговаряха по редица важни за страната въпроси, сред които предстоящите избори 2 в 1. Румен Радев очаква съдържателен политически дебат и по-малко черен пиар, а Димитър Главчев призова за честност и прозрачност.

В Деня на Европа и месец преди изборите президентът Румен Радев призова: кампанията за национален парламент да не заглушава и да не измества напълно дебата за бъдещето на Европа:

"Нашето общество очаква един съдържателен политически дебат, очакваме по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на България и всяка партия трябва да заяви как вижда това бъдеще, как ще направи България по-успешна и защо иска властта. И е крайно време дневният ред на партиите да се срещне с дневният ред на обществото, защото обществото ни очаква от партиите конкретни отговори как ще се решават именно наболелите проблеми на обществото, а не тези на партиите."

И премиерът Димитър Главчев отправи призив за кампанията:

"Аз по-скоро бих казал да бъде честна и прозрачна кампанията. Малко да понамалят градуса на напрежението, макар че кой съм аз да давам съвети на политическите партии."

Главчев предупреди:

"На тези избори от изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа отколкото на предишните избори, а броят в РИК-овете е същият, което от сега трябва да знаете, че ще доведе до закъсняване на официалните резултати. За да няма спекулации, че нещо се прави на тъмно ви го казвам в аванс."

Президентът очаква ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и на спазването на човешките права в страните от Западните Балкани:

"И нека всеки, който претендира да представлява България в ЕП да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси."

След победата на ВМРО-ДПМНЕ на вота две в едно в Северна Македония, президентът Радев изтъкна, че неговата позиция по отношение на югозападната ни съседка винаги е била открита и последователна:

"Мисля, че е крайно време и то ще проличи много скоро дали новият президент и партията, която печели с решителна преднина тези избори ще заработят най-сетне за европейската перспектива на РСМ или ще поемат по някаква друга посока. Винаги съм подкрепял европейската интеграция на РСМ, но при спазване на принципите за добросъседство и най-вече копенхагенските критерии за членство, а това ще рече промяна в конституцията и зачитане правата на македонските българи, отказ от езика на омразата, който се развихри в тази предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение на българското културно -историческо наследство в тази страна."

Премиерът и външен министър каза, че се надява РСМ да продължи европейската си перспектива:

"Ние от своя страна повече отстъпки няма на къде да правим, още повече че позицията, която я имаме е общоевропейска позиция и на нашите приятели от СМ сигурно им е ясно, че ако не спазят изискванията за приемане на членство в ЕС няма как да се получи."

Димитър Главчев изтъкна, че технически България е готова отдавна за пълно членство в Шенген. А президентът смята, че след частичното ни приемане, натискът към Австрия е намалял.

Преди церемонията по издигането на европейското знаме, държавният глава поднесе цветя пред Паметника на незнайния воин по повод 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, участвали в тази война, към хилядите, дали живота си за победата над нацизма. И именно благодарение на тяхната саможертва се откри пътя към днешна мирна и обединена Европа", подчерта президентът Румен Радев.

снимки: БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Арена Бургас" приема Световната купа по спортна акробатика от 10 до 12 май
"Арена Бургас" приема Световната купа по спортна акробатика от 10 до 12 май
БАБХ изтегля от пазара сокове с наличие на патулин, причиняващ гадене и повръщане
БАБХ изтегля от пазара сокове с наличие на патулин, причиняващ гадене и повръщане