НОВИНИ

Процесът "Акаба", иновации, енергетика и туризъм са обсъдили Мария Габриел и кралят на Йордания

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:00, 25.02.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

България и Йордания ще задълбочат сътрудничеството си в областта на сигурността и борбата с тероризма, а София би домакинствала среща на върха в рамките на процеса "Акаба". Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел се срещна с йорданския първи дипломат Айман ал Сафади. Обсъжда се и разкриване на директна самолетна линия София - Аман. Габриел се срещна и с крал Абдулла II.

Тази година България и Йордания отбелязват 60 години дипломатически отношения и за страната ни хашемитското кралство е важен партньор в региона на Близкия изток. Пред йорданския си колега вицепремиерът Габриел отбеляза тази годишнина като добър повод за нови проекти.

"Ние ценим и подкрепяме инициативите на Йордания в областта на сигурността и отбраната, в борбата с тероризма и радикализацията. В този контекст моята страна е готова тази година да бъде домакин на среща на върха в рамките на „Процеса от Акаба", каза Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Инициативата за процеса "Акаба" е по идея на крал Абдулла II от 2015 г. и включва поредица от международни срещи, насочени към укрепване на сътрудничеството и координацията в борбата с тероризма. Йордания е призната като страна с важна роля за стабилността и мира в региона, каза още Габриел и отново подчерта, че България подкрепя решението, основано на принципа за две държави - Израел и Палестина.

"За нас сътрудничеството по процеса "Акаба" е много важно от гледна точка на израелско-палестинския конфликт и очакваме първия етап от двустранните ни консултации да започне до 2 месеца с акцент върху възможностите за разрешаване на хуманитарната криза в Ивицата Газа", заяви Айман Ал Сафади, вицепремиер и външен министър на Йордания.

И разбира се, когато става дума за Йордания - туризмът бе също сред основните акценти в разговорите днес.

Десетки са българите, които искат да посетят Петра и другите красоти на страната. Затова и бе обсъдено откриването на нова директна самолетна линия София-Аман.

Отличните двустранни отношения във всички сфери от политика през иконома и енергетика до туризъм и образование бяха акцент и по време на аудиенцията на Мария Габриел при крал Абдулла II.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тулуза охлади надеждите на Лил за Топ 3 във френската Лига 1
Тулуза охлади надеждите на Лил за Топ 3 във френската Лига 1
Весела Димитрова: 60 часа ми бяха необходими, за да избера музиките за съчетанията
Весела Димитрова: 60 часа ми бяха необходими, за да избера музиките за съчетанията