НОВИНИ

Нерегламентирани практики и лоша поддръжка на гробищните паркове в София

От общината призовават гражданите да се погрижат за парцелите

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:54, 25.02.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Какво е състоянието на гробищните паркове? Как изглеждат местата, където изпращаме своите починали близки и какво говори за нивото ни и уважението ни един към друг фактът, че от години тези места изглеждат кошмарно неподдържани. Кой и как се грижи за терените, които само в София заемат площ с големината на Борисовата градина. И защо назначените да се занимават с чистотата там са едва 20 души.

С помощта на доброволци 3 тона боклук са изчистени само от 5 дка в Централните Софийски гробища. Останалите площи са буренясали и занемарени.

"Западнала работа, то се вижда с просто око. Примерно, аз имам гроб, който е за вечни времена. Ако бяха всичките гробове платени, имаше такава опция преди, това значи, че никой не трябва да го поддръжка. Има такива, които непрекъснато си предлагат услугите под някаква форма, измамници винаги, които тук са вързани с администрацията".

"Режимът "Вечни времена" за мен не е правилен при положение, че след това нямаш задължение да поддържаш или поне да си плащаш за поддръжка. Сега плащаш 570 лв и нямаш ангажимент. Мястото, което би следвало да бъде за вечен покой за нашите близки е превърнато метафорично казано в ад", обясни Румен Димитров, вр. и. д. директор на общинско предприятие "Гробищни паркове".

От общинското предприятия напомнят, че ангажиментът им е да поддържат алеите и да почистват кошчетата, а не да се грижат за гробните места.

"С тези 20 човека и 2900 дка, а имаме 400 парцела, това е непосилно без обществото", коментира шефът на общинското предприятие "Гробищни паркове".

Затова призовават близки на починали и доброволци да се включат в почистването преди предстоящата Задушница на 9 март.

"Молба имам - погрижете се за близките си. Ние искаме обществото да се погрижи. Сами няма да можем, каквото и да правим - не можем. А контрастът между парцели, поддържани от посолствата на чужди страни, като това военно гробище на загинали британски войници, е очевиден", категоричен е Румен Димитров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Димитрова: 60 часа ми бяха необходими, за да избера музиките за съчетанията
Весела Димитрова: 60 часа ми бяха необходими, за да избера музиките за съчетанията
Нова методика: Само Светият Синод ще избира митрополити
Нова методика: Само Светият Синод ще избира митрополити