НОВИНИ

Продължава борбата с "мега" пожарите във Франция, суша във Великобритания

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:59, 12.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
Европа
Слушай новината

Горещата вълна в Западна Европа продължава да разгаря горски пожари и да бележи температурни рекорди. В части от Великобритания правителството обяви ситуация "суша", а това означава въвеждане на ограничения в консумацията на вода.

Някои британски компании вече наложиха забрана за използването на маркучи за поливане и пръскачки. Прогнозата за максимална температура на острова е 37 градуса.

Франция преминава през трета вълна на горещини за това лято. Огнеборци от шест европейски страни помагат на френските си колеги в потушаването на мащабните пожари.

Румънски пожарникари вече са на място в департамента Жиронд, в югозападната част на Франция. Те се включват в борбата с 40-километров активен фронт пожари в региона. Историческа суша във Франция наложи ограничения в използването на вода. Температурите в страната достигнаха 41 градуса.

Как Франция разследва горските пожари?

Лозарският район на Бордо е обхванат от мащабни пламъци. Мега пожар го наричат огнеборците. Особено тежко е положението в района на село Ландирас, където денонощно работят 1 100 пожарникари.

"Пожарът се движи изключително бързо, възползва се от променящите се климатични условия, ще промени посоката си и ще трябва да променим и стратегията си", каза капитан Матийо Жомен, пожарникар в Жиронд.

17 къщи са изпепелени само за вчерашния ден в района на градчето Белен Белие. Пожарите унищожиха за два дни 7 400 хектара и наложиха евакуацията на 10 000 души. За някои от тях се грижи доброволно готвач от местното кметство.

Евакуираните са успели да си вземат само някои вещи и домашните любимци.

Пожарникарите във Франция - в неравна битка с огнената стихия (Снимки)

Доброволци помагат и на пожарникарите като поливат земята, за да не се възобнови огънят. В усилията се включва и трактор с цистерна с вода.

Прагът от 40 градуса е бил прескочен във Франция веднъж през 60-те години и веднъж през 70-те. Очаква се обаче тази температурните рекорди да станат все по-често явление през следващите години. Метеоролозите обясняват тенденцията с измененията в климата.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столична община въвежда спирки "по желание" по 9 линии на градския транспорт
Столична община въвежда спирки "по желание" по 9 линии на градския транспорт
Мъж от Поморие намушкал с нож съседите си заради лай на домашното им куче
Мъж от Поморие намушкал с нож съседите си заради лай на домашното им куче