Продължава операцията по изваждането на "Вера Су" на сушата

от БНТ
20:30, 06.12.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Започна операцията по изваждането на кораба "Вера Су" на сушата, за да бъде ремонтиран. Това ще стане във военния кораборемонтен завод "Флотски арсенал" във Варна. Експерти ще направят обстоен оглед на плавателния съд, за да се установят щетите по него.

Сложната операция по изваждането на плавателния съд от водата продължи през целия ден и все още не е приключила. Преди да започнат ремонтните дейности по корпуса на "Вера Су", представители на прокуратурата и на морските институции трябва да направят оглед на плавателния съд. Едва тогава ще се вземе решение какви да бъдат следващите стъпки.

Корабът беше преместен на плаващ док и поставен върху специални колички, които могат да се движат по релсов път. С тяхна помощ плавателният съд ще бъде изтеглен на сушата.

"След което на самотек ще източим водата, която се намира в танковете, тъй като няма никакво оборудване работещо в момента на кораба", каза Стефан Стоянов, административен и технически директор в ТЕРЕМ-КРЗ "Флотски арсенал".

Преди да започне ремонтът, експерти в кораборемонта и разследващи ще направят обстоен оглед на плавателния съд.

"Ще очакваме да дойдат "Прокуратурата" и следствените служби. Ще огледат кораба, след което съвместно с Морска администрация и Български корабен регистър ще направим пълен оглед на кораба, при което ще се уточни точно какви ще бъдат дейностите. Но най-вероятно те ще бъдат относно осигуряване на плавучност на кораба", допълни Стефан Стоянов.

2 млн. лв. струва спасяването на кораба "Вера Су", държавата ще ги търси от застрахователите

Този петък изтича срокът, в който собственикът на "Вера Су" и застрахователят са длъжни да погасят разходите, които държавата направи за разтоварването, изтеглянето от плитчините и провлачването на кораба до Варна. Ако не го сторят, плавателният съд ще бъде продаден на открит търг. Според служебния министър на транспорта Христо Алексиев, цената му е приблизително 3 милиона лева.

Ще предложат на търг кораба "Вера Су"

Корабът "Вера Су" има пробойни не само в корпуса. Установено е, че има и в машинното отделение. Специалисти твърдят, че там пробойните може да са се отворили много преди корабът да заседне край "Яйлата" на 20 септември.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Младеж поправя велосипеди, които дарява на деца в затруднено положение
Младеж поправя велосипеди, които дарява на деца в затруднено положение
Ентусиасти превърнаха градинка в Свищов в коледна приказка
Ентусиасти превърнаха градинка в Свищов в коледна приказка