НОВИНИ

Ще предложат на търг кораба "Вера Су"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:47, 01.12.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Ако в 14-дневен срок, който изтича другата седмица, корабособственикът и застрахователят на кораба "Вера Су" не покрият разходите по спасителната операция, той ще бъде продаден на открит търг. Това съобщи транспортният министър Христо Алексиев след днешното заседание на Министерския съвет.

Алексиев информира, че корабът в момента е на сух док. Задържан е от държавата и ако разходите не бъдат покрити от застрахователя, ще бъде продаден на открит търг. Цената му би била около 3 млн. лв.

Същевременно "Вера Су" може да бъде използван за научно изследователски мисии. В морското училище във Варна ще се обучават по спасителната акция за кораба.

Направено е и задание да бъде построен нов многофункционален кораб, който да помогне при такива ситуации в бъдеще.

Друга работна група има задача да подготви новите морски пътища на България, които трябва да са по-отдалечени от брега, за да не се повтарят такива инциденти.

На днешното заседание на МС е решено още 40 млн. лева се бъдат предоставени за подпомагане на автобусните превозвачи. От понеделник всеки може да си подава документите, за да получи определените помощи.

Одобрена бе и позиция за подаване на жалба за пакета мобилност, който е доста дискриминационен към българския автобусен транспорт.

"На първо място бе въведена т.нар. мярка за подпомагане на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лева. И се надяваме с този акт на Министерския съвет до края на годината да успеем да разплатим тези средства към автобусните превозвачи, за да могат да получат една глътка въздух, която им е нужна в днешната тежка ситуация и отражението от ковид кризата. На второ място един ангажимент и много важна мярка - бе одобрена позиция за подаване на жалба в Съда на ЕС по отношение на пакета мобилност, който е доста дискриминационен към българския автобусен и автомобилен международен транспорт", каза Алексиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КПКОНПИ изпрати на прокуратурата материали от проверката на Община Варна
КПКОНПИ изпрати на прокуратурата материали от проверката на Община Варна
СЗО: Неваксинираните и непреболедувалите да отложат пътуванията си до рисковите райони
СЗО: Неваксинираните и непреболедувалите да отложат пътуванията си до рисковите райони