СЗО: Неваксинираните и непреболедувалите да отложат пътуванията си до рисковите райони

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:45, 01.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 да отложат пътуванията си до районите, в които има широко разпространение на вируса, препоръча Световната здравна организация.

Рискът за тези хора е по-висок, особено ако са на възраст над 60 години или с хронични заболявания, поясняват експертите.

Очаква се EK да представи нови препоръки за справяне с новия вариант Омикрон.

Налагането на ограничения при пътуване представлява заплаха за крехкото възстановяване на авиоиндустрията, предупредиха от там. А последните анализи показват, че подобни рестрикции не спират разпространението на вируса, но увеличават значително икономическите щети.

"Знаете, обикновено първите съобщения са малко разтърсващи. Но с добра информираност за това колко този вариант е сериозен или не, стигате до извода, че трябва да сте запознати, но не е необходимо да си скубете косите", казва Робърт Ман, анализатор на авиационната индустрия.

"Авиокомпаниите не планират да сменят подхода си и да променят драстично графиците си за празниците. Наясно сме с наличието на Омикрон, предприемаме допълнителни мерки, но смяна на стратегията не се предвижда. Може би ще последват други варианти. Мисля, че с времето ще приемем факта, че ще има нови варианти, ще има нови ваксини. Мисля, че хората трябва да свикнат да се ваксинират и новите вариации няма да ги спират да ходят на ресторант, хотел, да се качват на самолет", посочва той.

Към момента заразените с Омикрон имат леки симптоми, но развитието и последствията от новия вариант все още не са ясни. Заключението е на здравни експерти от Европа и Южна Африка.

Последните данни показват, че на Стария континент Омикрон е регистриран в 10 държави. Случаите са 42, а за още шест се чака потвърждение.

Към момента няма тежко протичане на болестта, няма и смъртен случай, каза Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. По думите ѝ все още е рано да се каже дали новият вариант заобикаля съществуващата имунна защита, която се получава след преболедуване или ваксина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще предложат на търг кораба "Вера Су"
Ще предложат на търг кораба "Вера Су"
25-годишен мъж е обвинен за убийството на момиче в Луковит
25-годишен мъж е обвинен за убийството на момиче в Луковит