НОВИНИ

СЗО: Неваксинираните и непреболедувалите да отложат пътуванията си до рисковите райони

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:45, 01.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 да отложат пътуванията си до районите, в които има широко разпространение на вируса, препоръча Световната здравна организация.

Рискът за тези хора е по-висок, особено ако са на възраст над 60 години или с хронични заболявания, поясняват експертите.

Очаква се EK да представи нови препоръки за справяне с новия вариант Омикрон.

Налагането на ограничения при пътуване представлява заплаха за крехкото възстановяване на авиоиндустрията, предупредиха от там. А последните анализи показват, че подобни рестрикции не спират разпространението на вируса, но увеличават значително икономическите щети.

"Знаете, обикновено първите съобщения са малко разтърсващи. Но с добра информираност за това колко този вариант е сериозен или не, стигате до извода, че трябва да сте запознати, но не е необходимо да си скубете косите", казва Робърт Ман, анализатор на авиационната индустрия.

"Авиокомпаниите не планират да сменят подхода си и да променят драстично графиците си за празниците. Наясно сме с наличието на Омикрон, предприемаме допълнителни мерки, но смяна на стратегията не се предвижда. Може би ще последват други варианти. Мисля, че с времето ще приемем факта, че ще има нови варианти, ще има нови ваксини. Мисля, че хората трябва да свикнат да се ваксинират и новите вариации няма да ги спират да ходят на ресторант, хотел, да се качват на самолет", посочва той.

Към момента заразените с Омикрон имат леки симптоми, но развитието и последствията от новия вариант все още не са ясни. Заключението е на здравни експерти от Европа и Южна Африка.

Последните данни показват, че на Стария континент Омикрон е регистриран в 10 държави. Случаите са 42, а за още шест се чака потвърждение.

Към момента няма тежко протичане на болестта, няма и смъртен случай, каза Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. По думите ѝ все още е рано да се каже дали новият вариант заобикаля съществуващата имунна защита, която се получава след преболедуване или ваксина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще предложат на търг кораба "Вера Су"
Ще предложат на търг кораба "Вера Су"
25-годишен мъж е обвинен за убийството на момиче в Луковит
25-годишен мъж е обвинен за убийството на момиче в Луковит