НОВИНИ

Продължава сеизмичната активност в Югозападна България - трусовете обаче са по-леки

поредно силно земетресение района симитли
bnt avatar logo
от БНТ
11:07, 05.09.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Спокойно премина нощта в Симитли и региона след поредицата от земетресенията вчера. Повече от 11 земетресения с епицентър Симитли бяха регистрирани през изминалия ден от Националния сеизмологичен център. Трусовете варираха от 2,7 до 4 по Рихтер като двете по-силни бяха усетени и от жителите на Симитли, Крупник и Благоевград.

Малцина от живущите в епицентъра са усетили земетресенията вчера. Те споделиха, че по-скоро са чули силно бучене, докато в Благоевград, обитателите на жилища по високите етажи са били леко разтресени.

Поредно силно земетресение в района на Симитли

Нощта е преминала спокойно, тъй като други земетресения не са били усетени, въпреки, че такива са регистрирани. Илия Гайдов от Сеизмичната станция в Крупник съобщи, че е нормално да има по-леки, затихващи трусове. „Няма нищо притеснително в това. Земята изпуска енергия, което означава, че хората трябва да бъдат спокойни".

Жителите на Симитли, където беше и епицентърът на земетресенията, са спокойни въпреки големия брой земетресения през изминалия ден. „Нощта премина спокойно. Няма оплаквания, няма позвънявания на горещия телефон в Общината. Хората са спокойни“, каза кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Кметът на село Крупник, Иванка Чакалска каза, че нови трусове не са били усетени. „Снощи към 19.20 ч. го усетихме и доста хора са го усетили. През нощта обаче бяхме спокойни. От Сеизмичната станция ни успокоиха, че е по-хубаво да има малки трусове. Няма паника. Няма притеснение сред хората“, допълни Иванка Чакалска.

Поредица от земетресения разлюляха Благоевградска област

Вчера бяха отчетени редица земетресения в района на Симитли. Първият - още в 5.08 часа с магнитут 2,8. След него последваха още няколко по-слаби. В 10.41 минути е имало земетресение от 3,9. До края на деня са регистрирани още няколко труса, като в 19.20 ч. земята се разлюля отново, по-силно. Този път сеизмолозите са отчели 4,4 по скалата на Рихтер.

Трусове са регистрирани и на територията на Северна Македония. Те са пряко свързани с тези в България, тъй като Крупнишкият разлом започва именно в западната ни съседка, преминава през Благоевградска област и завършва в района на Пазарджик, допълват сеизмолози.

И през нощта продължи сеизмичната активност в Югозападна България. Справка в сайта на НИГГГ към БАН показа, че между 00.00 ч. снощи и 8.00 ч. тази сутрин са регистрирани 3 труса в региона - един от тях в близост до границата, на територията на Северна Македония.

Те обаче са с по-лека сила от вчерашните земетресения - магнитудът им е между 2,1 и 2,5 по Рихтер, което по принцип не се усеща от хората.

Не се съобщава за разрушения, жертви или пострадали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливните дъждове наводниха Царево, евакуират населението със сирени
Проливните дъждове наводниха Царево, евакуират населението със сирени
Лудогорец привлече френско крило за заместник на Десподов
Лудогорец привлече френско крило за заместник на Десподов