НОВИНИ

Поредно силно земетресение в района на Симитли

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 04.09.2023 (обновена)
12647
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Още едно силно земетресение беше регистрирано тази вечер с епицентър Симитли. След като тази сутрин в 10:41 ч. беше отчетен трус с магнитуд 3,9, тази вечер в 19:20 ч. земетресение от 4,4 също беше усетено от жителите на Симитли, Кресна и Благоевград.

Няма сигнали за нанесени щети и пострадали. Хората са притеснени, тъй като това е поредното от няколко земетресения, което разлюляха Симитли и региона.

По-рано днес няколко земетресения изплашиха хората в района. Първият трус е регистриран в 09:17 часа, на 4 км от град Симитли. Той е бил с магнитуд 3,3 по скалата на Рихтер. 25 минути по-късно, отново в същия район е регистриран още един трус с магнитуд 3,2. Последният трус е от 10:31 ч. с магнитуд 3,9. Трусовете са усетени както в Симитли, където е епицентърът, така и в Благоевград. След това последваха още няколко по-слаби земетресения.

"Бях в магазина и се чу едно бучене. То нямаше разтърсване, едно бучене. Даже с магазинерката се погледнахме и двете, какво стана, земетресение и веднага излезнахме навън", разказа Иванка Чакалска – кмет на Крупник.

- Имаше земетресение. Даже една лека паника. - Излезнахте ли навън? - Не, защото твърде кратко беше и затова не сметнах, че опасността е голяма.

"Щом като има земетресение, значи изпуска се енергия. Щом се изпуска енергия, значи по принцип няма опасност да стане някое по-голямо, по-катастрофално.", обясни още Илия Гайдев – Сеизмичен център – Крупник.

От Института по геофизика съобщиха за БНТ, че земетресенията край Симитли са от т. нар. рой земетресения, за които е характерно, че са слаби и доста на брой.

"Земетресенията са 8, като 4 от тях са под магнитуд 3 и не са усетени. Три са с магнитуд над 3, едното е с близък до 4 и едно с магнитуд 4, което е усетено в Благоевград и Симитли. Разположени на север - североизток от Симитли, в района между Симитли и Железница. Всичко ни подсказва, че това е рой земетресения, които надявам се до 24 часа и малко повече да приключат", обясни проф. Николай Милошев - директор на НИГГГ.

Районът на Симитли е един от най-силно земетръсните в България. Преди години там е регистрирано и най-опустошителното земетресение – Крупнишкото.

Вижте повече в прякото включване на Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България се класира за осминафиналите на Евроволей 2023 за мъже
България се класира за осминафиналите на Евроволей 2023 за мъже
Вратарят Димитър Митов: Една моя мечта се сбъдна, но сега трябва да докажа как заслужавам да съм тук
Вратарят Димитър Митов: Една моя мечта се сбъдна, но сега трябва да докажа как заслужавам да съм тук