НОВИНИ

Инициативен комитет поиска референдум за запазването на 3 март като национален празник

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:54, 04.09.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Референдум за запазване на 3 март като национален празник поиска Инициативен комитет, който беше обявен днес. В него са политици, общественици, популярни личности, както и президентът Георги Първанов. Те твърдят, че двигател на тази инициатива не е президентът Румен Радев, който преди две седмици заяви от връх "Шипка", че "народно движение няма да допусне 3 март да бъде заличен".

Трети март да бъде защитен и да остане национален празник - за това ще се бори Инициативен комитет, който ще бъде създаден до дни. Единствената му задача ще е референдум за запазване на празника, без амбицията той да прерасне в политически проект. За три месеца целта им е да съберат много над законовото изискване от 400 000 подписа.

Петър Витанов, евродепутат: "Това не е партиен проект, това не трябва да се партизира и политизира. Аз не мисля, че някога този въпрос е бил поставян и е предизвиквал разделение, точно напротив, а хората, които поставят този въпрос сега, предизвикват разделение в обществото и то не е в тяхна полза. За мен това е кулминацията на едни вековни борби за освобождение на българския народ, това е раждането на съвременната българска държава. Разликата между оковите и свободата."

Проф. Искра Баева, историк: "Тогава е поставено началото на българската държава. И това начало не ни е подарено, а е извоювано от българите в десетилетия борба."

Организаторите, част от които подкрепяха Румен Радев за втория му мандат, отричат зад гражданската инициатива да стои президентът. Но допълват, че споделят едно и също виждане.

Петър Витанов, евродепутат: "Той е един от хората, които са изразили подкрепа за запазването на 3 март като национален празник, т.е. смятам, че това ни прави до някаква степен единомишленици по този въпрос. Не правете някакъв паралел, не е нито някаква паралелно организация, нищо подобно."

Проф. Искра Баева, историк: "Аз съм била в Инициативния комитет на президента Радев за второто му издигане, но нито съм го виждала, нито съм говорила, с него по този въпрос."

Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение

Коментар дойде от премиера Николай Денков, който посочи, че темата за националния празник вече е на ниво парламент:

"Нека това да бъде политическа дискусия, която да се проведе в НС. Там е мястото за тази дискусия. Аз многократно съм казвал, че подкрепям 24 май да бъде национален празник, защото това е символът, който ни води към бъдещето. Ако България имаше шанс за успех в бъдеще, това не е да се взира непрекъснато в миналото, а като стъпи здраво на основата, която е поставило миналото, да погледне в бъдещето и да види какво ще ни направи успешна нация."

В края на юли от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" представиха проекта си за конституционни промени, в който основно място заемаше именно предложението 24 май да смени 3 март.

Промените в Конституцията - "за" и "против" смяната на националния празник

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андриан Краев: Черна гора не е нещо повече от нас като отбор, първата среща просто лошо се разви
Андриан Краев: Черна гора не е нещо повече от нас като отбор, първата среща просто лошо се разви
Отново агресия на пътя: Шофьори нападнаха майка и дъщеря в колата им, защото ги засекли
Отново агресия на пътя: Шофьори нападнаха майка и дъщеря в колата им, защото ги засекли