НОВИНИ

Проф. Асен Балтов: Информационната система за COVID-19 вече работи перфектно

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:00, 08.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Здраве

Как реално работи Единният информационен портал на Министерството на здравеопазването, след като в първия ден без брифинги системата отчете разнопосочни данни за болни и починали от COVID-19.

Системата, в която "Пирогов" е включен от самото й създаване, се намира във вирусологичната лаборатория на болницата. Данните се въвеждат след излизането на резултатите от тестовете, като стремежът е това актуализиране да се прави в рамките на деня. Това заяви в пряко включване в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той обясни, че с предимство се попълват положителните резултати, а след това и отрицателните, които се наливат като общ файл в системата.

По отношение на по-голямата бройка на починалите пациенти, обявени в системата миналата седмица, проф. Балтов допусна, че разминаването идва от това, че някой от болните е починал, преди да са му излезли резултатите. Възможно е да е пропуснато да бъде попълнена информацията, когато е изяснено вече, че е бил заразен с коронавирус.

По думите на проф. Балтов системата вече работи перфектно. Всички са обучени. Първоначалното забавяне е нормално, тъй като обработването на данните понякога отнема 3-4 минути.

Специалистът "Информационни системи" Ивайло Стойчев обясни как се подават данните и как се извършва попълването им в единната информационна система. Той допълни, че технически проблеми със системата няма и тя работи отлично.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Сливен: Шефката на РЗИ иска да подаде оставка
Кметът на Сливен: Шефката на РЗИ иска да подаде оставка
Д-р Симидчиев: Преболедувалите Covid-19 със симптоми изграждат имунитет
Д-р Симидчиев: Преболедувалите Covid-19 със симптоми изграждат имунитет