НОВИНИ

"Перфектната буря" - протестите срещу омразата

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:10, 07.06.2020
Чете се за: 03:37 мин.
След новините

Впечатляващо е, че доскоро гледахме празни улици у нас и по света. Сега бързо трябва да свикваме с едно гъмжило от скандиращи хора. Протестите в Съединените щати тази седмица определено изместват традиционния първенец от последните месеци - коронавируса. Това се случва с огън и плам. Основни тенденции в протестите, включително и музикални, сме се опитали да уловим с хора от мястото на събитията.

Защо всички коленичат ли? Защото каузата на протестите притисна и протестиращи, и полицаи. Перфектната буря. Определението за факторите, довели до протестите, беше дадено от Христофор Караджов – професор, преподавател по журналистика в Калифорнийския щатски университет, Лонг Бийч.

Христофор Караджов: Хората бяха страшно изнервени. Карантината, икономическата криза, комбинация има - 42 милиона безработни. Хората са на предела на търпението си и на нервите си. Расовите проблеми, проблемите с полицейското насилие, които ги има в САЩ открай време - винаги са си били там, винаги са си тлеели. Просто миналия понеделник с това брутално убийство на Джорд Флойд пред камерите на социалните медии, пред целия свят, те просто избухнаха.

Последните мигове на Джордж Флойд - безработен 46-годишен чернокож мъж, арестуван в Минеаполис по сигнал за пазаруване с предполагаема фалшива 20-доларова банкнота и притискан над осем минути до задушаване от полицай до патрулната кола. Видеото генерира хиляди и милиони гледания, превърна сцената в емблема на шока и негодуванието и тласна недоволните към доскоро опразнените заради коронавируса улици.

Думи, подети светкавично от множеството; символ на дълго исканата и отлагана обществена сделка - няма справедливост, няма и мир.

Христофор Караджов: Много млади хора се включиха, мен това ме изненада. Може би младите хора са по-активни, отколкото предполагаме и не седят вече зад екрана на компютрите или по-скоро на телефона и не цъкат в Инстаграм и други социални медии, а вдъхновени от това, което виждат, излизат на улиците и действат. Тези млади хора се оставяха да бъдат арестувани за нарушението на комендантския час. Съвсем мирно, без никаква съпротива, без никакви проблеми. Оставяха се да бъдат арестувани за оставане на улицата след 6 часа, което беше комендантския час. Като погледнеш редиците млади хора, наредени край стената, с белезници на ръце, от всички раси: бели, черни, даже бих казал, че белите бяха доста повече, някак си разбираш, че това е една кауза. Расовото равноправие, борбата срещу полицейското насилие, за един по-добър свят.

Барак Обама: Вярвам, че имате надежда, дори и да сте гневни. Защото вие имате силата да подобрите нещата и вие помагате на цялатна страна да почувства, че има нужда от промяна.

Ей Джи Чанър, певец: Ние говорим на един език. И този език трябва да спре омразата, той има нужда от разбиране, нуждае се от повече любов. И ако казваме, че ние сме Америка и държим на равенството и справедливостта, че сме бастион на надеждата за останалата част от света, тогава ние всички трябва да живеем според тези стандарти.

Каузата за едни, неизменно е възможност за други – да отприщят насилие, да чупят, да грабят. Изблиците бяха истинско изпитание за силите на реда, сред които имаше и български полицаи.

офицер Благовест Бонев, Чикаго: От моите наблюдения и въз основа на получени данни, има хора, които са абсолютгно заинтересовани не толкова от самата кауза, колкото за лични облаги. Аз където работя, това е едно от предградията на Чикаго, на 40-50 км от самия град Чикаго. При нас нещата са малко по-различни. Доколкото знам от мои колеги и от медиите, в самия център на Чикаго нещата не са много добре. Полицията е постоянно в сблъсъци с протестиращите. Все пак отиваш на работа и не знаеш какво те очаква.

Христофор Караджов: Моите студенти бяха на тези протести и двама от тях пострадаха, опитвайки се да спрат грабителите в един магазин в Лонг Бийч. Хората, които протестират с кауза, не искат фокусът от каузата, от причините за протеста, от разговора, който трябва да имаме за проблемите в обществото, да се измества към очевидно по-телегеничните кадри с разбити магазини, запалени коли и хора, прескачащи разбити стъкла.

Само че кадрите си свършиха работата, притеглиха фокуса в тази посока и дадоха повод за поредното силово изказване на президента Тръмп.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ако град или щат откажат да предприемат необходимите действия за опазване на живота и имуществото на техните граждани, тогава ще разположа военните сили на Съединените щати и бързо ще реша техния проблем. Също така предприемам бързи и решителни действия, за да предпазя нашата чудесна столица, Вашингтон.

Тук дори чашата на военното търпение преля. Бившият шеф на Пентагона Джеймс Матис заяви: „Доналд Тръмп е първият президент през живота ми, който не се опитва да обедини американският народ, дори не се преструва, че опитва“. За първи път генералите, с които Тръмп се огради в Белия дом, не бяха съгласни с президента, който осигури повече от солиден бюджет за военните. Колкото до ветераните - те направо се присъединиха към протестите.

Джо Байдън, кандидат на демократите за президент на САЩ: Днес е трудно да се повярва в силата на американската справедливост. Аз го знам. Знаете го и вие. Болката е силна. Болката е реална. Президентът на Съединените щати трябва да бъде част от решението, не от проблема. Но сегашният президент е част от проблема и го задълбочава още повече.

Христофор Караджов: Политиката в Съединените щати е доста кървав спорт и доста продължителен спорт. Нещата са изострени политически, очевидно е, че нацията е изключително разделена, страстите са изключително разпалени, напрегнати, така че ситуацията може да отиде във всякаква посока и подкрепата за двамата основни кандидати, въпреки че Байдън води в момента, също може да отиде във всякаква посока.

Сложните ситуации често се оплитат дотолкова, че зазвучават като песен.

Каква музика изплува в съзнанието ви при вида на тези сцени по улиците в САЩ?

Христофор Караджов: В моето съзнание доста парадоксално изплува една песен на Били Джоел "We didn't start the fire", "Ние не започнахме огъня". Това го видяхме в отчаяно борещите се конспиративни теории кой стои зад вандализма, грабежите, безредиците и така нататък. Дали са АНТИФА, както казва президентът Тръмп или са крайнодесни расистки елементи някакви.

Погледнато отвисоко, като че ли не е толкова важно кой и как запали огъня на протестите срещу несигурността, злоупотребата със сила, нетърпимостта и разделението. Важното е, че той вече се прехвърля отвъд океана и обхваща все повече страни по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шалке 04 стъпи накриво срещу Унион
Шалке 04 стъпи накриво срещу Унион
Шокиращо видео с насилие между българи предизвика възмущение в Кипър
Шокиращо видео с насилие между българи предизвика възмущение в Кипър