НОВИНИ

1 лев месечна заплата в Стопанската академия в Свищов

bnt avatar logo
от БНТ
07:13, 08.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Стопанската академия в Свищов съкрати 29 служители, а ректорът, ръководителите на катедри и деканите на факултети получават 1 лев заплата. Мярката е заради финансовата криза, в която от години се намира университетът.

През последните 4 години Стопанската академия изпитва сериозни финансови затруднения, а натрупаният й дълг е два милиона и половина лева. Задълженията са основно от фонд работна заплата и непогасени сметки за отопление.

Затова, още с избирането си за ректор проф. Марияна Божинова предлага безпрецедентната мярка преподавателите да се откажат от ръководните си заплати и те да са само 1 лев. Никой не оспорва идеята и така от март 40 души получават само възнагражденията за преподавателската си работа.

Проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанска академия “Д. Ценов” - Свищов: 240,250 хиляди лева за една година се спестяват.

Доц. Драгомир Илиев, директор на Център Стопанска академия “Д. Ценов” - Свищов: Разбираме каква е ситуацията, продължаваме да си вършим работата.

Преподавателите казват, че жестът им на съпричастност е продиктуван и от примера на дарителя Димитър Ценов, който преди 84 години помага финансово за създаването на академията.

Доц. Румен Ерусалимов, заместник-ректор на Стопанска академия “Д. Ценов” - Свищов: Той е прекарал в болница на Червения кръст, която е спонсорирал приживе на чай и бисквити, за да не накърни и една стотинка от дарението.

Тази година висшето училище ще приеме над 400 студенти в 17 специалности.

Автор: Теодор Стамболиев

Вижте и още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сърница обстановката е спокойна, хората спазват предписанията
В Сърница обстановката е спокойна, хората спазват предписанията
Проучване: Децата са все по-обездвижени и с наднормено тегло
Проучване: Децата са все по-обездвижени и с наднормено тегло