НОВИНИ

Проф. Дан Шехтман: Задръжте талантите в България

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
09:42, 12.04.2022
Чете се за: 08:37 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Вчерашният ден беше белязан от историческо събитие - откриването на новия IT институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Инвестицията е на стойност близо 170 милиона лева за период от десет години, а амбицията е България да се превърне в притегателна точка за топ таланти и да създаде икономика, базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост. На събитието присъства и носителят на Нобелова награда за химия проф. Дан Шехтман. Със световноизвестния учен разговаря Тихомир Игнатов.

Проф. Дан Шехтман е световноизвестен учен и носител на Нобелова награда за химия, който неуморно продължава да изнася лекции по целия свят, за да предава натрупаното знание на следващите поколения.

"Всичко започна, когато бях на седем години. Моят дядо ми даде невероятен подарък. Той ми купи лупа. Аз се разхождах с нея из града. Оглеждах всичко, което е малко - цветя, насекоми, пясък. Влюбих се в света на малките неща. Това ме отведе до първия ми оптичен микроскоп в училище. След това, когато завърших техникум, получих първия си предавателен електронен микроскоп. След това станах експерт в тази област", заяви проф. Дан Шехтман, носител на Нобелова награда за химия.

Малко след това младият тогава израелски учен прави откритие, което променя науката. Докато получи признание минават почти 30 години. През 2011 г. професор Шехтман печели Нобелова награда за химия за откриването на квазикристалите - модели в атомите, които са смятани за невъзможни. Изследването му променя съществено разбиранията за твърдата материя. Откритието е направено още през 1982 година, но дълго време е отричано от водещи учени, начело с най-известния химик на 20-и век проф. Линус Полинг.

"Разбира се, трябва да имаш късмет. Нужно е да имаш знания, за да търсиш отговори на екзистенциални въпроси в науката. Повече от това изисква, когато си открил нещо ново, трябва да разбереш, че си открил нещо ново, което хората не са знаели преди. Трябва да си подготвен. Аз съм най-ужасният си критик. Когато открия нещо ново, аз повтарям моите експерименти, отново и отново, за да докажа на себе си, че не съм направил някъде грешка. Веднъж, когато съм убеден, аз мога да изляза пред света и да кажа - ок, хора, вижте какво имаме тук. Ако искате да отречете твърденията ми това е ок. Повторете експериментите ми и ми покажете къде греша. Не ми казвайте не може да бъде, защото не е в книгите. Хей, ако искаме прогрес, трябва да пишем нови книги. Не съм мислил върху трудните моменти в моята кариера. Аз съм много любознателен. Аз обичам моята работа, мога да стоя с дни и часове пред микроскопа и да изследвам материали. Правя го със страст, правя го с любов, наслаждавам се на всяка минута", допълни проф. Дан Шехтман.

Проф. Шехтман се посвещава активно на научното образование на деца още от предучилищна възраст. Зад гърба си има над 10 000 дипломирани инженери и учени, като някои от тях са създали успешни стартъп компании. Според Шехтман новосъздаденият у нас Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии ще отвори нова страница за българската наука.

"България се нуждае от скок в света на високите технологии, високотехнологичното образование и индустрия. Това означава да развивате изключително много компютърните науки. Това е първото училище на такова високо ниво в областта на компютърните науки. Надявам се, че в бъдеще ще имате повече такива, защото България се нуждае от много инженери и учени. В това училище ще се преподава от практикуващи инженери, но също така ще се преподават и основите на компютърните технологии. Това е много важно за България. Проблемът на България не са талантите. Вие имате много таланти. Проблемът е в това, че трябва да задържите талантите в България. Щом отваряте такова училище - осигурете на дипломираните студенти мотивация да останат тук и да отворят бизнес, високотехнологичен бизнес или стартъпи. Това е роля на правителството. Да осигурят фонд, който да подпомага високотехнологичния бизнес. Това е, което ще задържи тези, които ще завършат. Вие не искате да създавате специалисти за Европа, вие искате да ги създавате за България. В Израел компютърните науки се изучават много. Броят на високотехнологичните бизнеси и стартъпи е огромен. Имаме толкова много от тях. Защото имаме отлична работна сила. 400 от най-големите компании в света - Интел, Гугъл, Майкрософт, Ай Би Ем, имат центрове в Израел. Те искат умовете на местните хора. Хората искат да работят в Израел. Много от тях се връщат след като са живели дълги години в САЩ, в Силициевата долина. Те имат прекрасна работа, получават отлично заплащане. Но не, те искат да отгледат децата си в Израел. Моята дъщеря се завърна след 17 години живот в Калифорния", коментира проф. Дан Шехтман.

Според него ключът към успеха е обучението.

"Ние имаме много добри университети. Повечето от тях предлагат обучение в областта на компютърните науки. Ние нямаме толкова много, колкото имате в България. Ние имаме девет университета, но те са на много високо ниво. Любопитството е ключова дума. Искам да окуража родителите да изграждат любопитство в децата си като говорят с тях и ги учат. Кажете например - хей, виж какво става тук, нека сложим това под микроскоп и да видим какво ще стане. Аз имам 12 внуци, 4 деца и една жена. Аз съм купил на всички семейства на моите деца микроскопи, които са много висок клас. Препоръчвам всеки родител да купи на своето дете, за да погледне света на малките неща и да прави нови открития у дома. Окуражавайте любопитството. Ако искате да бъдете успешен учен, трябва да се концентрирате върху две неща. Първото - трябва да знаете възможно най-много във всички науки. Трябва да знаете математика, не е задължително да сте експерт. Достатъчно химия, достатъчно биология и така нататък. Трябва да разбирате науката. Правилата са едни и същи. Но най-важното - бъдете експерт в това, което обичате. Опитайте се да бъдете номер едно. Във вашия клас, във вашия град, опитайте се да бъдете номер едно. Ако сте експерт във вашата област, тогава аз ви обещавам, че ще имате невероятна научна кариера", каза още проф. Дан Шехтман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха проверки на агнешкото, яйцата и козунаците: За какво да следим, когато пазаруваме?
Започнаха проверки на агнешкото, яйцата и козунаците: За какво да следим, когато пазаруваме?
Дабъл-дабъл за Александър Везенков срещу Панатинайкос
Дабъл-дабъл за Александър Везенков срещу Панатинайкос