НОВИНИ

Проф. Христо Пимпирев представи биографичната си книга "Антарктическият стопаджия"

Мария Чернева
от Мария Чернева
22:52, 29.09.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерата на биографичната книга "Христо Пимпирев - антарктическият стопаджия" събра тази вечер всички приятели, съратници, държавници и посланици, последвали мечтата един учен от България да стъпи на ледения континент. Въпреки популярността на проф. Пимпирев, авторката Иглика Трифонова успява да разкрие много неизвестни истории и факти от живота му. За книгата издателите споделят усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба, съпътства читателя от първата до последната страница.

Да се върнеш в началото и да разбереш от какво е направен един истински мечтател, борец, пътешественик и учен, да надникнеш 35 години назад и да видиш как ентусиазмът надделява над невъобразимите трудности в трасирането на пътя до Антарктида - това не е просто биография, а истинско пътуване на стоп с проф. Христо Пимпирев.

"Лесно се довери, всичко си разказа, абсолютно искрено и се получи нещо интересно", каза Иглика Трифонова - председател на Асоциацията на младите полярни изследователи.

"Аз много се дърпах въобще да излиза автобиографична моя книга, първо си казах - много ми е рано", каза проф. Христо Пимпирев.

Но после и двамата осъзнават, че книгата идва тъкмо на място и на време. Тя ще отмери началото на ново плаване към ледения континент с равносметката от миналите експедиции и почти невъзможно пътуване на стоп до Антарктида.

"Трудно е, но точно затова е интересно и така предизвикателството е по-голямо и адреналина също. И всъщност е по-силно преживяването", казва Иглика Трифонова.

"Ами да, иначе е лесно да построиш една база, когато ти дойдат корабите с работниците, които свалят всичко, с машини, докато ние сме го правили ето с тези ръце, с моите колеги, с моите приятели", каза още проф. Христо Пимпирев.

И премиерата днес събра всички тези приятели, съмишленици и полярници, направили възможна българската Антакртида.

"Ние излязохме на три океана - това са Атлантическия, Тихия и Южния океан", каза Соломон Паси - председател на Антарктическия клуб.

Снимки: БГНЕС

БНТ: Има ли трудни теми за него?
Иглика Трифонова: Ами имаше някои трудни теми, ама съгласи се в крайна сметка да си каже всичко.
проф. Христо Пимпирев: За любовите ми, най-трудно.
Иглика Трифонова: Всичко си каза.
проф. Христо Пимпирев: Защото, когато един човек е антарктически стопаджия и обикаля света не може да се размине без някои приключения.

И сега е готов вече за новото начало - за първи път със собствен кораб, силна полярна програма, наравно с големите в света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Би Би Си съкращава близо 400 работни места в международния си отдел
Би Би Си съкращава близо 400 работни места в международния си отдел
Кралица Елизабет Втора е починала от старост, пише в смъртния ѝ акт
Кралица Елизабет Втора е починала от старост, пише в смъртния ѝ акт