НОВИНИ

Шофьори на тирове се оплакват от лошото състояние на пътя към прохода Витиня

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:43, 29.09.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Шофьори на тирове се оплакват от изключително лошото състояние на стария път към прохода Витиня, който в момента се използва като международен. Те са принудени да минават оттам заради ремонта на магистрала "Хемус". От браншовата камара настояват обновения участък да бъде пуснат възможно най-бързо, за да не се стига до още човешки жертви.

Димитър Гизов е шофьор на тир от 40 години. Твърди, че заради лошото състояние на пътя към Витиня, 30 км през лятото го минава за около 45 минути, а през зимата за близо час и половина. Най-големият проблем са дупките.

"Положението е трагично. Почти спираш, за да можеш да минеш. Да не говорим за амортизацията на камиона. Дори на един от най-добрите участъци намаляваш, не може повече от 30 км - 35 максимум ти е скоростта", казва Димитър Гизов, шофьор на тир от Монтана.

Не е за вярване, но на международния път често излизат крави, които пасат наблизо. Поставеният електропастир на места е прекъснат.

"Вече съм на години и се замислям все по-често дали да продължа да работя тази работа при тези трудни пътища, които не се поддържат. Над 80% от пътя няма мантинели, не е обезопасено. Ако някъде има случайно поставени знаци, те са прикрити от храсти и не се виждат добре", казва още Димитър Гизов.

Почти няма осеви линии на пътя, както и места за почивка. Има уширения, но без вода и тоалетна. Разминаването на тировете по стария път за Витиня си е истинско приключение и става много трудно, особено на завоите, където те минават на сантиметри един от друг. Почти спират, за да не стане пътнотранспортно произшествие.

"Онзи ден тук стана тежък инцидент след челен удар между два тежкотоварни автомобила, тук на този път тъй като габаритите на пътя са тесни, въобще не са предвидени за този тежкотоварен трафик. Пътят е предвиден за автомобили до 10 тона, а в момента тук минават автомобили с обща маса 40 тона", обясни Димитър Димитров - изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че се работи усилено и преди зимата ще бъдат пуснати за тежкотоварни автомобили двата виадукта на автомагистрала "Хемус" и ремонтираната тръба на тунел "Витиня".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът по сигурността обсъди готовността на местната власт при усложняване на обстановката в Черноморския регион
Съветът по сигурността обсъди готовността на местната власт при усложняване на обстановката в Черноморския регион
Крум Зарков: Опасен мит е да се мисли, че държавата може да бъде заменена от прокуратурата
Крум Зарков: Опасен мит е да се мисли, че държавата може да бъде заменена от прокуратурата