НОВИНИ

От консорциума "Северен поток" очакват пробивите да бъдат спрени в понеделник

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:00, 29.09.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Швеция откри нов теч на газ по "Северен поток", който пренася руско синьо гориво до Европа през Балтийско море. Така течовете стават общо четири. Москва смята, че от тях се възползват Съединените щати и не изключи терористичен акт. Белият дом определи като нелепи руските твърдения за американска намеса. От консорциума "Северен поток" очакват пробивите да бъдат спрени в понеделник.

Шведската брегова охрана е открила четвъртия теч по газопровода "Северен поток" 2 край южното крайбрежие. Два от общо четирите пробива са в икономическата зона на Швеция, а другите два в икономическата зона на Дания, край остров Борнхолм. Европейският съюз и НАТО смятат, че авариите по тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2 са саботаж.

Откриха четвърти теч на газ от "Северен поток"

От руското външно министерство настояват Съединените щати да дадат обяснение за инцидента и да признаят, че имат връзка с него.

"Невъзможно е да се отговори на въпроса за възможността за сътрудничество между Русия и Съединените щати в разследването, защото между службите за сигурност няма съществени контакти. В същото време, безпрецедентният характер на събитието - изглежда то е някакъв вид терористичен акт, вероятно на държавно ниво - изисква активно сътрудничество", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Вашингтон за течовете на "Северен поток": Рано е да се говори за саботаж

Белият дом отхвърли руските твърдения за американска намеса и заяви, че Москва отново разпространява дезинформация. Според някои версии, първите течове може да са предизвикани от подводни дронове.

"Дронът е фиксиран на структура извън корпуса на подводницата, чрез система на откачване може да се отдели и да постави експлозивите на желаното място", обясни ген. Кристоф Гомар, бивш директор на военното разузнаване на Франция.

Брюксел: Течовете по "Северен поток" са саботаж

Възможно е и водолаз да е поставил взривните устройства, които да са избухнали впоследствие. В момента тръбопроводите са запълнени с газ, но не транспортират суровината. От консорциума "Северен поток" заявиха, че е невъзможно да се прогнозира бъдещата експлоатация на газопровода, докато не се оценят щетите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 100 000 руснаци са пристигнали в Казахстан за дни, по 10 000 дневно влизат в Грузия
Близо 100 000 руснаци са пристигнали в Казахстан за дни, по 10 000 дневно влизат в Грузия
Тренировъчните лагери на проектонационалните отбори по футбол стартираха и в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново
Тренировъчните лагери на проектонационалните отбори по футбол стартираха и в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново