НОВИНИ

Кризата с дървата и пелетите: Високи цени и дефицит по складовете

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:49, 29.09.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Задълбочава се кризата с дървата и пелетите. Хората, които се отопляват на твърдо гориво, се оплакват от високи цени и дефицит по складовете. А в Югозападна България започнаха и измами - мними търговци лъжат хората, че срещу авансово заплащане ще им доставят на дърва за огрев.

Кризата с дървата в Югозападна България - има ли спекула в цените?

Само в последния месец десетки жалби пристигат в офиса на омбудсмана Диана Ковачева. Оплакванията са, че цените на твърдото гориво са високи, а се намира и все по-трудно.

"Преди 2 години е имало намаляване на добива на дървесина с около 17%, въпреки че през този месец август с 20% е увеличен този добив, което би следвало да компенсира", заяви проф. Диана Ковачева, национален омбудсман.

Омбудсманът поиска проверка за спекула при пазара на дърва и пелети за огрев

От Комисията за защита на конкуренцията посочват, че сред причините за високите цени е голямото търсене и поскъпването на електроенергията за преработващите предприятия. Ковачева обаче настоява да се провери дали няма и спекула.

"КЗП да започне проверки по складовете, за да провери документите, наличностите и дали по някакъв начин не се нарушават правата на потребителите във връзка с тези драстично високи цени", каза още Диана Ковачева.

Друг проблем се появи в Югозападна България - мними търговци се представят за горски служители и събират авансово пари, с обещание да доставят дърва за огрев на жертвите.

Измамна схема в Благоевград - мними горски служители събират аванси за доставка на дърва

"Човек, представящ се за служител на горското е поискал от лицето авансово 300 лв. за дърва. Гражданинът му е дал парите и след около 2 часа чакане се е обадил на 112", каза Недко Ангелов - кмет на село Покровник.

Дървата за огрев от държавните предприятия винаги са придружени с електронен превозен билет и фактура с прикрепена касова бележка, обясняват от Югозападното държавно предприятие. А омбудсманът иска с новия бюджет да се предвидят компенсации и за хората, които се отопляват на твърдо гориво. И напомня, че срокът за подаване на искания за енергийна помощ е до 31 октомври.

Два пъти е скочило търсенето на дърва за огрев за зимата - какви са цените?

По темата работиха: Светозар Костадинов, Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев отново победи Корентен Муте, скандал след края на мача
Адриан Андреев отново победи Корентен Муте, скандал след края на мача
Спартак Плевен спечели баскетболния турнир в памет на Георги Христов
Спартак Плевен спечели баскетболния турнир в памет на Георги Христов