НОВИНИ

Издирват шофьора на таксито с нелегални мигранти, което катастрофира в София

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:09, 29.09.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията издирва шофьора на таксито с нелегални мигранти, което снощи се вряза в пункт за технически прегледи в столичния квартал "Модерно предградие".

От МВР заявиха, че самоличността на водача на превозното средство е установена. При инцидента снощи бяха ранени четирима души. Един от пострадалите е в критично състояние.

Малко след 22.00 часа снощи шофьорът на таксито, пълно с мигранти изпуска завоя, движейки се по една от кварталните улици в индустриалната част на "Модерно предградие". Колата се врязва с висока скорост в металната ограда. Къса я, а след това се забива в стената на пункта за технически прегледи.

Шофьорът успява да избяга веднага след катастрофата. В колата остават четирима мигранти. Две жени и двама мъже на видима възраст около 30 години. Те са откарани за лечение в "Пирогов" и болница "Св. Анна". Най-тежко пострадал е един от мъжете, който е настанен в реанимация с опасност за живота. В мигрантите не са намерени документи. По непотвърдена информация трима от пострадалите са сирийски граждани, а самоличността на четвъртия все още не е установена.

Катастрофата коментира и главният прокурор. Според Иван Гешев закриването на специализираният съд и прокуратура се отразило негативно на борбата с организираната престъпност. Обвинител номер едно заяви още, че както нелегалната миграция, така и трафика на хора сега се безнаказани.

"И плодовете от това ги берем и ще ги берем и те се изразяват в това, което се вижда с мигрантския натиск. Излишно е да казвам последния случай от снощи, кола с мигранти се забива в пункт за технически прегледи, за щастие през нощта и няма пострадали", каза Гешев.

Според експерти в областта на сигурността зачестилите случаи на задържани мигранти показват, че българският маршрут се затвърждава като предпочитан от каналджиите.

"Балканите може би станаха канал номер едно. България изпреварва Гърция в момента по преминаващи през страната незаконни мигранти. Това никога не се е случвало с изключение на 2013 г., когато пак имахме политическа криза", каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Промяната на политиката на Турция спрямо мигрантите, както и политическата криза у нас в навечерието на четвърти парламентарни избори също оказват влияние върху трафика. Според експерти в охраната на изборите в неделя ще бъде ангажиран голям ресурс на полицията и вероятно трафикантите ще се опитат да се възползват.

"Това се знае от каналджиите, че сега има някакъв прозорец на възможности. Нестабилни правителства, честа смяна на ръководния състав в МВР на различни позиции, което променя поведението", каза Безлов.

Данните на МВР показват, че от началото на годината до края на август са задържани близо 10 000 нелегални мигранти. Над половината от тях са засечени във вътрешността на страната. Спрямо предходната година увеличението е близо два пъти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното досие влиза в смартфона ни
Здравното досие влиза в смартфона ни
Шампионът Яник Синер се завърна на Sofia Open с победа
Шампионът Яник Синер се завърна на Sofia Open с победа