НОВИНИ

Проф. Иво Петров: Ваксините работят успешно, вече има достатъчно доказателства за това

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 01.03.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Големият въпрос е доколко да наблегнем на ваксинацията и доколко да останем отворени, за да възстановим обществения живот. Смятам, че е въпрос на национална отговорност да подхождаме правилно към имунизацията - тоест не само към общите, но към специфичните мерки, каквато е ваксинацията. Това заяви в студиото на "Денят започва" кардиологът проф. Иво Петров.

"Затова смятам, че и двете решения са правилни - постепенно да отваряме нормалния начин на живот и да се премине към по-масово ваксиниране на населението", каза още той.

Според него вече има достатъчно доказателства, че ваксините успешно работят срещу пандемията.

"Въпреки скептицизма на някои относно ваксинацията и личния избор, който често е негативен, тези 60% в България, които искат да се имунизират, ще бъдат достатъчни, защото можем да добавим още 10-15%, които са прекарали заболяването и имат естествен имунитет. Така ще се събере тази критична маса от 70%, за която говорят епидемиолозите и която ще е достатъчна да се прекрати разпространяването на вируса", прогнозира кардиологът.

По думите му проблемът с недостига на ваксини ще се реши чрез сключването на договори с повече от три фирми. Той обърна внимание и на руската ваксина "Спутник V".

"Вече имат публикувана фаза 3. Имат отлична комбинация от много висока ефикасност - над 90%, и практически никакъв сигнал от гледна точка на безопасност. Така че има ваксини", подчерта проф. Петров.

Какво още коментира той вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония отменя извънредното положение в 6 префектури
Япония отменя извънредното положение в 6 префектури
Предстои ново затопляне в следващите дни, захлаждане в края на седмицата
Предстои ново затопляне в следващите дни, захлаждане в края на седмицата