НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Епидемията затихва, но нищо още не е свършило

bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 06.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Здраве

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му отпускането на мерките бързо би довело до появата на нови клъстери на заразата от COVID- 19 у нас. Той обясни огнището на болестта в Сърница със събирането на много хора заради мюсюлманските празници.

Проф. Тодор Кантарджиев - директорът на Националния център по заразни и паразитни болести: Вече 10 души заразяват от 8 до 5 души, значи вървим надолу с разпространението на инфекцията.

Когато ни запитаха къде е Адът, още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април, точно така се случи, но Адът не беше в цялата страна и Адът не беше във всички болници, Адът беше в дадени области, каза проф. Кантарджиев.

Кантарджиев даде пример с Област Видин,където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата.

Проф. Тодор Кантарджиев - директорът на Националния център по заразни и паразитни болести: Тогава министърът на здравеопазването разпореди болницата в Монтана, във Враца, в Лом, Окръжна болница "Св. Анна" в София приеха голяма част от тези болни в една областна болница Видин. Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме.

Вижте целия разговов във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън с достатъчно делегати за кандидат-президентската кампания
Джо Байдън с достатъчно делегати за кандидат-президентската кампания
Джонсън е готов да приеме налагането на европейски мита върху британски стоки
Джонсън е готов да приеме налагането на европейски мита върху британски стоки